Blade: Trinity

  • Svensk titel: Blade: Trinity
  • Originaltitel: Blade: Trinity
  • Speltid (min): 113
  • Release (Bio): 2005-03-11
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-07-27
  • Tagline: The final hunt begins.

Recension - Blu-ray/DVD

Nu är allas vår favoritvampyrjägarantihjälte tillbaka i ett nytt rafflande äventyr. Förra gången så besegrade Blade en ny sorts supervampyrer med en blandning av muskelkraft och specialutvecklade Uv-Granater. För er som undrar hur en trea kan vara möjlig när fienderna i tvåan var nästintill oövervinnliga. Antingen så gör man ondingen lite sämre som i Terminator 3, eller så gör man som i nya Trinity, slänger in en skurk som är ännu mer överlägsen. Denna gång heter esset i kortleken självaste Dracula, som föga historiskt korrekt ligger begravd i en egyptisk pyramid. Fast nu kan ni kalla honom Drake. Darra!

Från Blade:Trinity är steget inte speciellt långt till en lågprismärkt chokladask av typen handlarens egna Aladdinplagiat. En sådan chokladask skäms inte för att visa vad den egentligen är, en blek kopia. Det gör inte heller den nya Bladefilmen. Den skäms inte för att vara en skamlös Matrix-ripoff, allt den ber att få ge är dryga två timmarna testosteronpackad vampyraction. Det kanske går bra i längden, men för riktiga chokladfinsmakarna så är det originalet som gäller. Den där chokladasken skäms inte heller för sitt innehåll av stereotypa chokladstycken som vi alla har sett tusen gånger förut. Här finns alla klassiker med för att ingen ska bli besviken. Den häftiga antihjälten som i slutändan alltid räddar världen. En frän datahacker som kan göra vadsomhelst med en I-Mac och några burkar joltcola, en snygg (och häftig) tjej som hjälper allas vår Blade, och så den där chokladbiten som ingen vill ha. Ni vet den där som alltid blir kvar sist. Den där som först ser rolig ut i sitt festliga röda papper och sedan ger en otrevlig eftersmak. Den där killen som varvar sin tokaction* med träiga onliners så in i bänken.

Chokladasken skäms inte heller för att bära reklam för handlarens andra varor. Köp den här goda läskeblaskskopian och avnjut tillsammans med chokladen. I Blade når produktplaceringen sin kulmen i ett något skrämmande sammanhang. Filmens kvinnliga huvudkaraktär har som specialitet att lyssna på häftiga låtar på sin emaljvita I-Pod samtidigt som hon dräper vampyrer. Detta må vara en blinkning till USA:s krigsoffensiv, men det framställs inte på det sättet. Man får känslan av att det är meningen att tjejen ska vara cool med sina lurar. Dålig publicitet för Apple. Chokladasken känns inte riktigt lika fin längre. Det är nog egentligen ingen bra chokladask. Nej sannerligen inte, visst går det att äta chokladen men den smakar lite strävt och ger en sådan där skum eftersmak att man hellre avstår. Visst hade Blade-trinity en gång i tiden kunnat framstå som en ganska så okej direkt till video-rulle, nu så känns den bara pinsamt misslyckad. Chokladen har börjat bli gammal. Trots att paketet är fint så har innehållet faktiskt börjat mögla.

*K-märkt Tellusfilmord

Kim Ekberg

Kommentarer