Kid Stays In the Picture, The

  • Svensk titel: Kid Stays In the Picture, The
  • Originaltitel: Kid Stays In the Picture, The
  • Release (Bio): 2003-02-07
  • Release (Blu-ray/DVD): 2003-09-03
  • Tagline: The Story Of A Man Who Seduced Hollywood.

Recension - Blu-ray/DVD

Det bästa sättet att få reda på vad som verkligen sker bakom kulisserna i Hollywood, måste nog vara att läsa biografier av folk som varit involverade i branchen. ”Hello, He Lied & Other Truths from the Hollywood Trenches” av producenten Lynda Obst, “You’ll Never Eat Lunch in This Town Again” av Julia Phillips är två givna rekommendationer till alla som vill veta mer. Liksom ”The Kid Stays in the Picture” av Robert Evans – biografin som kretsar runt Evans uppgång till en av de mest inflytelserika producenterna med ”Love Story” och ”The Godfather”-filmerna på meritlistan till hans fall från denna höjd.

Så nu har den Oscarnominerade (år 2000 för ”On the Ropes”) dokumentärfilmande duon Burstein och Morgen tagit en ljudinspelning av Evans som läser ur sitt liv och lagt på arkivbilder av alla de slag och voilà, en dokumentärfilm baserad på boken är född!

Vi följer Evans liv och leverne via en medioker skådespelarkarriär (som han själv ironiserar), perioden då han blev en i ledningen hos Paramount Pictures, klivet upp till att producera själv och slutligen skandalen som föste bort honom från all glitter och glamour. Vi får höra anekdoter om inspelningar, skådespelare och naturligtvis också hur hans karriär ledde till uppbrottet mellan honom och Ali MacGraw, eftersom det var Evans själv som skickade in MacGraw in i Steve McQueen’s armar via inspelningen av ”The Getaway”.

Det är en sarkastisk ton rätt igenom och det är en hel del underhållande skvaller vi serveras. Och man har förpackat det hela förbannat snyggt.
Arkivbilder och foton låter kanske inte alltför exalterande, men det är suveränt ihopklippt och animationen av stillbilderna (svårt att förklara – bäst att se själv för att förstå) gör att bildspråket blir fräscht och sanslöst vitalt.

Det finns dessvärre fläckar på denna sol. Redan boken drogs av problemet att Evans av naturliga skäl verkar ha haft roligare att berätta om de glada dagarna, så följaktligen blir första hälften betydligt bättre än den andra. Den svagare finishen gör att det nästan ”bara” blir bra. Men bara nästan.

Det här är absolut imponerande hantverk och det är i regel oerhört underhållande. Alla som tror att dokumentärer måste vara tråkiga, se denna och bli motbevisade! Och läs för all del boken när ni ändå är igång.

Nikita Averin Kronlund

Kommentarer