I, Robot

  • Svensk titel: I, Robot
  • Originaltitel: I, Robot
  • Release (Bio): 2004-08-04
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-12-01

Recension - Blu-ray/DVD

Jag hoppades verkligen att I, Robot skulle bli bra. Visst, redan trailern drog med sig vissa farhågor om att någonting inte var som det skulle, men jag hoppades ändå, hoppades in i det sista.

I, Robot är en adaptering av sci/fi författaren Isac Asimovs mästerverk Jag, Robot. Ordbildningen "fritt efter" har dock fått en ny innebörd i och med den här filmen. Likheterna med Asimovs bok är inte direkt slående. Det enda som man egentligen riktigt känner igen från Asimovs bok är beskrivningen av hur Robotarna ser ut. Och det är någonstans där filmen lyckas bäst, på det visuella planet.

I, Robot är på det hela taget en medioker film. Designen är det enda som i bästa fall sticker ut, ibland är även den hopplöst irrationell. Effekterna är väl också de klart godkända, även om man till slut blir yr av alla psykedeliska kameraåkningar och skottväxlingar i slowmotion. För även om det är snyggt, så är det inte speciellt bra. Varje gång filmen byter tempo till tokaction så kan man inte låta bli att hånle åt cirkuskonsterna som går till absurdum.

Skådespelarna är okej, inte mer. Will Smith spelar som vanligt en hetlevrad hip-hoppare med stand up-komiker potential. Om man gillar Will Smith så är han bra även i I, robot. Det känns bara som om han går på rutin mer än någonsin.

Så vad kan I, Robot bidra med på biorepertoaren. Ingenting, enligt mig. Vill du se action så kan du gå och se Spindelmannen 2 som är ett klart bättre alternativ. Och vill du ha en riktig, utopisk framtidsvision bör du gå till biblioteket och låna Jag, Robot eller Stiftelsetrilogin. I, Robot klarar du dig helt klart utan.

Kim Ekberg

Kommentarer