Underworld

  • Svensk titel: Underworld
  • Originaltitel: Underworld
  • Release (Bio): 2004-03-19
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-06-23

Recension - Blu-ray/DVD

Först måste jag fråga om den här filmen verkligen gått så bra så att en tvåa måste göras så snabbt inpå. Tydligen. Efter det måste jag fråga vad det är som gör att en film som "Underworld" går upp på bio, men inte en film som "Ali" som gick direkt till uthyraren. Kan mycket väl vara en av distributörernas största blunder någonsin i Sverige.

"Underworld" är hur som helst en väldigt svart film. På ett estetiskt sätt alltså. Liknar ofta andra svarta filmer som t.ex. "Matrix" och "Dark World". Man undrar om det finns någon slags kostymbank där man kan hyra in kostymer i lack och läder för samma sorts filmer, för visst känns det som om man sett dem förrut. Nu är jag i och för sig väldigt förtjust i estetiskt svarta filmer, som utan en skicklig regi skulle falla pladask. Och det måste nog sägas att kriget mellan vampyrer och varulvar kunde ha blivit lika patetisk som det låter. Men allt det här svarta gör att det filmen får en viss spänning och det ligger en mörk skönhet över det hela.

Jag undrar i mitt stilla sinne om alla vampyrer måste prata på det där sättet, som om man har gömt ett korvbröd under överläppen, eller om det helt enkelt beror på att den lättaste lösningen för att ge vampyrerna vampyrtänder var att lägga en rad tänder utanpå de riktiga tänderna. Nog har jag sett bättre lösningar. Detta gör att det osar lite budget över hela projektet. Men det är endast i de små detaljerna som detta märks. Annars är det väl gömt under allt det svarta, fint kameraarbete och spännande miljöer. "Underworld" blir knappt godkänd, då det enda jag gottade mig åt var en vacker Kate Beckinsale.

Jesper Isaksson

Kommentarer