Mystic River

  • Svensk titel: Mystic River
  • Originaltitel: Mystic River
  • Speltid (min): 132
  • Release (Bio): 2003-10-31
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-06-09

Recension - Blu-ray/DVD

"Hell of a thing, killin' a man. Take away all he's got and all he's ever gonna have." Så säger Bill Munny (Clint Eastwood) i en av många minnesvärda scener i De skoningslösa (Unforgiven) från 1992.
När Clintan nu, 73 år gammal, i sin typ hundraelfte film, något oväntat levererar sin bästa film sedan just den elva år gamla Oscarsbelönade westerrullen, känns det ovan nämnda citatet väldigt lämpligt att ta till.
I stort sett i hela sin karriär som både filmregissör och skådis har Clintan verkat i antingen westernfilmer eller kriminal-/deckarfilmer( med undantag för t ex Broarna i Madison county och Bird). Med Mystic river, som bygger på en knäckande bra och stark kriminalare av amerikanen Dennis Lehane, har Clintan nu gjort mästerverk inom både western- och kriminalfilmsgenren.
Och ställer man dessa två filmer mot varandra och tar bort utanpåverket, alltså bortser från att den ena är en western och den andra en thriller, så finns det många likheter i tema och moralen.
Våldets mekanismer, brott och straff, moral och förmågan att kunna jobba igenom sorgen, förlåta och gå vidare.
Och så har Unforgiven och Mystic river sina skådisar. Och vilka skådisar sen!

Mystic river handlar om de tre barndomsvännerna Sean, Jimmy och Dave som en dag när de spelar landhockey på gatan efter en incident bevittnar hur Dave tvingas in i en bil av två män som kör därifrån. Senare våldför de sig på Dave i flera dagar innan han lyckas fly. Denna händelse splittrar gänget och nu blir det ett hopp 25 år framåt i tiden. Vi befinner oss på samma ställe, på samma gata i Detroit, Boston.
Sean är kriminaldetektiv och får samtal från sin flickvän som bara andas i luren och sen lägger på. Jimmy har valt brottsbanan, men efter ett antal volter i finkan nu blivit hyfsat ren och har fru och barn. Men han är omgiven av släktingar av den våldsammare sorten som går under namnet Savage brothers som utför saker och ting åt honom om så behövs.
Och så har vi Dave, pojken som flydde från vargarna, en överbeskyddare till pappa, en trasig man som inte har gjort upp med sitt hemska förflutna.

Jag vill inte skriva mer än att ett hemskt, tragiskt mord på en av dessa tre mäns anhöriga sätter igång en kedja av en massa händelser som har sin grund i det förflutna och som nu kryper fram och för de f.d barndomsvännerna tillsammans igen.

Redan den inledande panoramaåkningen sätter den mörka, olycksbådande stämningen direkt och släpper inte taget. Och jag kan inte komma på att Clintan på ett så effektivt sätt berättat en historia förut. Det är oerhört tajt, inte en ruta känns onödig, inget bullshit utan bara ett rakt, kompakt berättande och man blir faktiskt imponerad.

Förutom Unforgiven och kanske några av hans tidigare filmer som Outlaw Josey Wales har Clintan ett väldigt kliniskt sätt att göra film på. Det är kompentent, snyggt och välspelat. Men det blir också ganska tråkigt. Midnatt i ondskans och godhetens trädgård, True crime, Space cowboys, Blodspår, osv…
Men i Mystic river blir det aldrig tråkigt, bara mustigt, intensivt, starkt och rejält spännande hela vägen. Man sitter och tänker att så här görs inte film längre och den tanken stämmer för Clintan struntar i hur amerikanska thrillers och spänningsfilmer ser ut för det mesta idag. Han lutar sig mer mot de gamla essen som John Ford och Howard Hawks, eran då de stora, handfasta, klassiska filmerna gjordes och där helheten var viktigare än enskilda skådisar eller scener.

Såvitt jag kommer ihåg bokens slut så har Clintan varit där och petat lite, men kontentan är ändå densamma. Det blir som en grekisk tragedi där det förflutna och våldet, likt en flod, rinner genom ens liv, alltid återkommer och spökar för en. Och hur det förändrar och ställer till.
Sean Penn gör kanske sitt livs roll. Tim Robbins är också oerhört bra. Laurence Fishburne, Kevin Bacon, Marcia Gay Harden…
Ja, hela rollistan är en njutning av beskåda, det finns inte mycket i Mystic river som går att klaga på. Ni har kanske förstått vinken.
Gå, nej spring och se Mystic river.
Den kommer göra väsen av sig vid nästa Oscars- gala. Believe you me.

Göran Skoglund

Kommentarer