Mindhunters

  • Svensk titel: Mindhunters
  • Originaltitel: Mindhunters
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-11-10

Recension - Blu-ray/DVD

Tänk lite ”Battle Royal”, lite ”D-Tox” och mycket Renny Harlin och ”Mindhunters” är ganska så väl presenterad. Till rollistan har han fått med Christian Slater och Val Kilmer som dom stora affischnamnen. Resultatet då? Ja det är väl så Renny Harlinskt det bara kan bli…


Ett gäng blivande FBI- agenter åker till en ö för att genomgå sitt sluttest där det går ut på att analysera mord och göra gärningsmannaprofiler. Helt isolerade från omvärlden lämnas gruppen slutligen av sin utbildare Harris (Kilmer) helt ensamma på ön för att få greppa tag i ett simulerat fall, så nära verkligheten man kan komma.

Men något går snett redan första dagen då en av dom blivande agenterna dör och det går upp för gruppen att det inte längre är en övning. På ön finns en mördare som mycket väl kan vara en av dom i gruppen och en efter en börjar falla av pinnen.


Ytan och idén känns kul och underhållande. Till en början. Men snart märks det varför den inte gick upp på bio, den håller inte måttet. Visst fungerar det som underhållning under sin spellängd men vad den här filmen gör bäst är att dumförklara sin publik. Renny Harlin är inte direkt känd för att följa det logiska i saker och ting, men det är något man får köpa i den genren han arbetar i. Men i ”Mindhunters” går det till överdrift och dom logiska luckorna är allt för många och för stora för att kunnas bortse ifrån.

Replikerna är ibland lika stela och väntade som dom bara kan vara och klippningen är under all kritik. Men trots allt så innehaver den finske Harlin en viss förmåga att hur dumt och korkat allt än är så lyckas han krama ur underhållning ur det med. Och det lyckas han med nöd och näppe med även denna gång.

Johan Lindström

Kommentarer