Fun With Dick and Jane

  • Svensk titel: Fun With Dick and Jane
  • Originaltitel: Fun With Dick and Jane
  • Release (Bio): 2006-01-27
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-09-06

Recension - Blu-ray/DVD

Livet leker för Dick (Jim Carrey). Han har en liten spansktalande son och en vacker fru, Jane (Téa Leoni), som älskar honom. Dick blir till råga på allt befordrad på företaget där han jobbar. Problemet är bara att han får tjänsten för att bli syndabock utåt när företaget kollapsar och går i konkurs. Den girige chefen (Alec Baldwin) kommer undan med flera miljoner medan alla arbetare och deras familjer hamnar på bar backe.
Dick och Jane ligger plötsligt risigt till ekonomiskt, överdrivet risigt efter ett tag. Man får ha överseende med att den här komedin blir överdriven på sina ställen. Är det regelrätt realism man är ute efter så har man kommit till fel biosalong. Det äkta paret drivs hur som helst till den kriminella banan. Efter en usel inlärningsperiod så lossnar det. Efter några mindre kupper blir Dick och Jane sugna på att blåsa och hämnas på den stora, fula fisken: Alec Baldwins girigbuk. Och på den vägen är det.

Téa Leoni (”Spanglish”) är oväntat bra som Jane, även om det naturligtvis är Jim Carrey som drar hem de flesta skratten. Som vanligt blir det som roligast när han får improvisera fritt och galet. Mer av den varan hade inte skadat. Vidare finns det en gnutta samhällssatir här som försöker säga något om vår samtid. Hade nog förväntat mig mer av ”Fun with Dick & Jane”. Men det blir fortfarande ganska roligt med Jim & Téa. För er som gillar kriminella stötar och hundar som får elektriska stötar. Utan Jim Carrey hade det inte funkat.

Inte riktigt i klass med: ”Galaxy Quest” (av samma regissör)
Roliga scener: operation: gräsmatta och röstförvrängningsscenen med flera

Johan Karlsson

Kommentarer