Bourne Supremacy, The

  • Svensk titel: Bourne Supremacy, The
  • Originaltitel: Bourne Supremacy, The
  • Release (Bio): 2004-09-17
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-02-23

Recension - Blu-ray/DVD

Två år har passerat sedan Matt Damon agerade agent med minnesförlust. Denna gång är minnet fortfarande lite bräckligt men livet har tagit form tillsammans med flickvännen Marie (Franka Potente).

Dom är nu bosatta i Indien men en dag störs deras lugn då en man försöker mörda dom. Det utlöser ett förlopp som återigen sätter Jason Bourne i aktion. CIA är efter honom efter att han blivit lockbete för en annan operation samtidigt som han återigen försöker reda ut sitt förflutna.


Nu står Paul Greengrass för regin och det är till stor fördel för filmen. Det är med närvaro och ett intensivt kameraarbete som ger en fin känsla och nerv till handlingen. Det är också så skönt att fotot känns skitigt och äkta istället för att det alltid ska vara så överambitiöst med vinklar och vyer som känns ”för fina”. Här är det naturligt och nästan lite turistigt.

Matt Damon har nu på riktigt växt in i rollen som Bourne och känns på långa vägar mycket mer intressant än James Bond och Ethan Hunt. Det finns något i den här karaktären som inte är så glamouröst, han känns trovärdig.
Manuset spinner vidare på samma vinnande koncept som i sin föregångare men lyckas ändå utveckla och förnya sig något vilket gör att intresset aldrig svalnar.

Trots att det inte är så mycket action (vilket är fruktansvärt skönt att slippa långa slagsmål) så erbjuder den ändå på den bästa biljakten sedan ”Matrix Reloaded”. Det är full rulle, skön musik och en härlig intensiv känsla som får pulsen att öka härligt i biofåtöljen.

Slutligen så är det bara att sammanfatta ”Bourne Supremecy” som en fruktansvärt lyckad uppföljare som faktiskt levererar något av intresse. Gillade man den första filmen blir man inte besviken för det här är faktiskt snäppet bättre än sin föregångare.

Johan Lindström

Kommentarer