Radio

  • Svensk titel: Radio
  • Originaltitel: Radio
  • Release (Bio): 2004-05-07
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-09-29

Recension - Blu-ray/DVD

Det här är filmen om en underbar relation som tog fart under 70- talet i en liten stad i USA. Ed Harris och Cuba Gooding JR. gestaltar Coach Jones och “Radio” vars relation är något utöver det vanliga.

Coach Jones (Harris) tränar stadens lokala amerikanska fotbollslag och är också lärare på skolan. En dag strax innan fotbollssäsongen ska dra igång så ser han en utstött man som slingrar sig runt fotbollsplanen och nyfiket tittar på. Jones kontaktar sedan mannen vars smeknamn blir ”Radio” då han alltid bär med sig en. ”Radio” är förståndshandikappad och passar inte riktigt in i sin omgivning.

Men Jones ser till att han får vara med på matcher och träningar för att ge honom en chans till ett normalare liv. ”Radio” visar stora framsteg i den sociala kompetensen men hans omgivning blir allt mer skeptisk till att han ska få vara med i alla sammanhang. Speciellt när laget fortsätter att förlora.


Det här är en film som är så tydlig och tillrättalagd i sitt budskap att det inte går att missa. Speciellt inte när det påtrycks ett flertal gånger. Men det gör absolut ingenting. Det här är en mysig och rakt igenom fin historia om hur en person gör sitt bästa för att ge en annan person något värde av sitt liv.

Denna sanna historia är så sockersöt och sliskig att det nästan är otäckt, men med ett så vacker budskap och underbara rollprestationer så går det in det inte att motstå. Det är ett lättuggat drama för hela familjen.

Johan Lindström

Kommentarer