Harry Potter och fången från Azkaban

  • Svensk titel: Harry Potter och fången från Azkaban
  • Originaltitel: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
  • Release (Bio): 2004-06-09
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-11-27
  • IMDb: Harry Potter och fången från Azkaban

Recension - Blu-ray/DVD

Filmerna om den unge trollkarlen görs nu på rullande band. Verklighetens Harry Potter, Daniel Radcliffe växer tydligen fortare än filmens och därför måste filmmakandet skyndas på. Det tredje året har det skett vissa förändringar, den största är att man bytt regissör men även att Michael Gambon axlat Dumbledores skägg efter att Richard Harris lämnat jordelivet för ett par år sedan.Harry har som vanligt det tufft hemma där han bor och längtar tills det är dags att börja skolan igen. Men när skolstarten börjar får han snart höra att en hemsk mördare vid namn Sirius Black, har rymt och nu är efter Harry. Förutom att orka med skolan måste han också vara helt på sin vakt men också tämja sitt hämndbegär mot Sirius Black som vet lite väl mycket om hans föräldrar.


I den tredje filmen får serien precis vad den behöver, ett regiskifte. I min mening var Chris Columbos färdig redan i den första filmen för i tvåan kändes allt bara som en tam efterapning.
Skillnad är det istället nu när den mexikanske regissören Alfonso Cuarón gett liv åt Hogwarts igen. Filmens första timme sprudlar av skaparglädje och entusiasm. Det är en sällan skådad filmmagi som verkligen förmedlar magin och spänningen på bästa möjliga vis.

Sen när handlingen utvecklas något så avtar filmens spänning något men varken lekfullheten eller smartheten avtar ett dugg. J.K Rowling har ett barns hjärta och en författares hjärna och i händerna på en skicklig regissör blir det underverk. Harry Potters tredje år på skolan är på tok så mycket bättre än tvåan och i samma klass som den första.

Johan Lindström

Kommentarer