The Four Feathers

  • Tagline: Freedom. Country. Honor. Passion. To save his best friend, one man must risk everything he loves.

Recension - Blu-ray/DVD

Regissören Shekhar Kapur följer upp sin prisbelönta “Elisabeth” från 1998 med ännu en tillbakablick i historien. Denna gång är det unga brittiska soldater som står i fokus. Huvudrollerna spelas av Heath Ledger, Kate Hudson och Wes Bentley.

Stora delar av världen har koloniserats av britter och dom försöker ständigt att rekrytera nya soldater som kan skydda sin nyintagna mark. Harry (Ledger) är en av dom och också den allra mest respekterade och duktiga av dom nya soldaterna. Tillsammans väntar dom spänt på den riktiga striden och den stora äran att försvara sitt land.

En dag, utan förvarning så kommer beskedet. Dom har blivit rekryterade till Sudan för att slåss mot svåra trupper. Dom flesta blir ivriga att bege sig iväg men inte Harry. Strax där innan hade han nämligen friat till sin flickvän Ethne (Hudson) och vill nu inte utmana ödet. Därför strax innan avfärd så drar han sig ur armén och som en reaktion till detta blir han kallad ynkrygg och lämnad av sina vänner och familj, till och med av sin blivande fru. Som ett tecken på sin feghet får han fyra fjädrar…


Vackert, storlaget och en intressant historielektion. Men varken den riktiga matinékänslan eller det stora episka äventyret vill infinna sig till fullo. Den har lite av varje men känns ibland lite för utstakad i sitt manus. Trots det så har den ett förträffligt foto som får den torra öken att se otäck vacker ut.

Heath Ledger är skicklig som skådespelare och visar här en stor bredd men hans karaktär känns ibland lite överdriven (visserligen så är han den stora hjälten). Fin regi och en stor och intressant produktion men det som verkligen drar ner betyget är en kärlekshistoria alá ”Pearl Harbor”. Med den friskt i minnet så ska man inte få göra samma misstag igen. Men underskatta aldrig en historielektion från 1800- talet…

Johan Lindström

Kommentarer