Mr. and Mrs. Smith

  • Svensk titel: Mr. and Mrs. Smith
  • Originaltitel: Mr. and Mrs. Smith
  • Speltid (min): 120
  • Release (Bio): 2005-06-10
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-11-23

Recension - Blu-ray/DVD

Mr & Mrs Smiths (Pitt & Jolie) äktenskap går på tomgång. Båda jobbar mycket. Gnistan har försvunnit. De går i terapi tillsammans och kan inte ens enas om hur länge de har varit ihop. Filmen är tyvärr inte riktigt så djup som jag får den att låta. Men det hindrar den inte från att vara underhållande.

Vad paret inte vet om är att respektive part i själva verket är hemlig agent. En vacker dag får de samma uppdrag, av olika arbetsgivare, och har nästan ihjäl varandra på kuppen. Tänka sig vilken slump! Båda agenterna får därpå samma ultimatum: döda din äkta hälft eller dö själv inom två dygn. Snacka om jobbigt läge. ”Tills döden skiljer oss åt” får en helt ny innebörd.

Angelina Jolie är vrålsnygg, som alltid. Brad Pitt är cool, som vanligt. Tillsammans lyckas de hålla samman den här hyggliga actionkomedin. De passar liksom ihop och mörbultar varandra med stil. Jennifer Aniston ligger i lä. Mycket bygger på att ta in äktenskapliga repliker (”vi tar det sen” etc) i en ovanlig situation, vilket blir rätt komiskt. Upplägget känns mer än tillräckligt originellt. Befriande nog finns det ingen stereotyp rysk skurk med i bilden. Men Peter Stormare går nog inte arbetslös för det. Sedan blir det så klart puffror i lönnfack, biljakt och masslakt i alla fall.

Mrs Smith kör bättre bil än Mr Smith, visar det sig i nyss nämnda biljakt. Dessutom är hennes bodycount högre. Angelina Jolie gör för övrigt en Russell Crowe (drämmer till någon med en telefon). Så ingen kan komma och anklaga hennes karaktär för att vara mesig. Jag har svårt att tänka mig Nicole Kidman i samma roll. Hon var nämligen först påtänkt som Mrs Smith.

Brad Pitt slåss med stora verktyg och pissar i öknen. Vince Vaughn har en biroll som Pitts kollega, som fortfarande bor hemma hos mamma. Vad mer? Jo, fokus ligger verkligen på radarparet, på gott och ont. Gillar man vanligtvis Pitt och Jolie så skadar det inte att kolla in Mr & Mrs Smith. Allt som allt en schysst rulle, men inget att tälta utanför biografen för.

Ett andra utlåtande:
Så hade den då till slut biopremiär, filmen som det pratats om i vad som känns som en halv evighet; "Mr. & Mrs. Smith" med snyggingarna Brad Pitt och Angelina Jolie i huvudrollerna. Fast om man ska vara riktigt ärlig, och det ska man ju, så har inte förhandssnacket handlat speciellt mycket om själva filmen utan mer om huruvida herr Pitt och fröken Jolie är ett par i verkligheten eller om det bara handlar om ett avancerat pr-trick. Personligen så bryr jag mig inte det allra minsta, och det borde verkligen ingen annan heller. Skäms på er, alla ni skvallertanter i veckopressen!

Nu koncentrerar vi oss på själva filmen, något som faktiskt inte är det allra minsta svårt då handlingen är väldigt enkel, på gränsen till banal. Herr och fru Smith är gifta med varandra, inte direkt lyckligt iofs, och bor i ett vackert hus. Utåt har de vanliga jobb som dock kräver en del resande, men i själva verket arbetar de som topphemliga spioner och yrkesmördare. Sådant måste man givetvis hålla hemligt för omgivningen men då de båda makarna har olika arbetsgivare kan de inte heller avslöja sina hemligheter för varandra. Hänger ni med? Det är precis som ”True Lies” med en liten twist.

För att hålla liv i en tunn story som denna måste det naturligtvis hända något som håller publiken vaken i salongen. Vad är då bättre än att se till att makarna Smith avslöjar varandra och helt plötsligt står med nya uppdrag: Döda din hustru/man. Hur ska detta gå…

I vanliga fall hade den här filmen hamnat i den oändliga högen av direkt-till-video släpp, men istället kostar man på med riktigt stora affischnamn i form av Pitt och Jolie, ett par comic reliefs i form av alltid fenomenale Vince Vaughn och Adam Brody (från "O.C."), kryddar med lite ordentlig pang-pang och biljakter och Voila! så har vi en biofilm. Egentligen är det inget konstigt, det konstiga i det här fallet är att det faktiskt funkar. För hur banal och simpel filmen än är så går det inte att bortse från att den är förbannat underhållande.

Att Brad Pitt är en högst kompetent aktör har vi sett prov på många gånger, och Angelina Jolie har också visat gång på gång att hon är mer än en stor pussmun. Här får de chansen att leka ordentligt, med mycket humor och många stora puffror. Det är gott om oneliners och roliga scener, även om man i efterhand undrar vad det är för fel på en själv när man precis sett en man bokstavligt talat sparka skiten ur en kvinna och skrattat läppen av sig samtidigt. Men innan ROKS anfaller mig kan jag, utan att avslöja för mycket, säga att nämnda kvinna var mycket kapabel att försvara sig, med en välriktad spark mot… på… eh… ja, där det gör väldigt ont för killar att bli sparkade.

"Mr. & Mrs. Smith" är långt från ett mästerverk och kommer knappast vinna några priser, men lik förbannat handlar det om ca två timmar underhållning. /Fredrik Larsson
Fredriks betyg: en 3:a

Johan Karlsson

Kommentarer