Cabin Fever

  • Svensk titel: Cabin Fever
  • Originaltitel: Cabin Fever
  • Speltid (min): 88
  • Release (Bio): 2004-03-12
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-10-06
  • Tagline: Cabin Fever... catch it.
  • IMDb: Cabin Fever

Recension - Blu-ray/DVD

Trött på stereotypa muppar, dåligt skådespeleri samt ett ihåligt manus? Då kan du sluta läsa här.

Som jag skrivit tidigare i andra recensioner här på Tellusfilm gillar undertecknad skräckhistorier om isolation, i detta avseende bokstavlig sådan. Några exempel på bra sådana filmer är The Thing, Alien, Aliens, Den sista färden, Dog Soldiers mfl. Samtliga innehåller en grupp individer som på en isolerad och/eller ogästvänlig plats utsätts för en okänd fara. Det centrala i detta upplägg är att det för det första antyder att hjälpen är långt borta samt att den okända faran alltid har ett övertag i form av lokalkännedom eller liknande. Sen föds alltid misstanken om att någon i den egna gruppen har onda avsikter. Vidare föds en spännande gruppdynamik som om den exekveras på ett bra sätt av regissör och skådespelare (med hjälp av ett bra manus) kan vara något av det allra mest intressanta att se på vita duken.

I nya Cabin Fever återfinns de flesta av ovannämnda ingredienser och även om förväntningarna var rätt lågt ställda fanns hos mig en gnutta hopp för denna skräckfilm.

Fem ungdomar åker till en stuga i den amerikanska vildmarken. Inom kort börjar det gå åt skogen (hoho!) och snart förvandlas drömsemesterna till en mardröm. En efter en av ungdomarna drabbas av en konstig sjukdom som för förödande konsekvenser…

Så långt helt ok. Jag menar, jag kan knappast klaga på upplägget eftersom nästan samtliga av de i början nämnda filmklassikerna bygger på exakt samma idé… men där slutar också likheterna mellan de filmerna och Cabin Fever. Ett ganska ryckigt berättande med ologiska händelser där jag undrar om regissören verkligen vet vad han vill med filmen. Ibland är influenserna från Den sista färden och dess redneck, hillbilly-skräck uppenbara (fast helt utan poäng) och i nästa sekund så påminner Cabin Fever mer om någon sorts zombiefilm när folk spyr blod nästan som om det vore en Monty Python-komedi. Lägg till detta dåligt utvecklande av ’karaktärerna’ och det obligatoriska T&A så förstår du att Cabin Fever inte är en bra film. Dessutom kan konstateras att många filmer vinner på att lämna frågor obesvarade men detta är inte en sådan film. Om Cabin Fever har någon poäng som skräckfilm så är det att den faktiskt är ganska osmaklig ibland – det kanske skrämmer någon?

Cabin Fever, tja, den är inte sjukt (haha, en till!) dålig men det finns klart bättre filmer. Nej, hoppa över Cabin Fever och se istället grymt bra och ganska ofta förbisedda Walter Hills Southern Comfort om ett gäng soldater på en övning i Louisianas träskmarker...

Erik Norin

Kommentarer