Business of Strangers, The

  • Svensk titel: Business of Strangers, The
  • Originaltitel: The Business of Strangers
  • Release (Blu-ray/DVD): 2003-10-01

Recension - Blu-ray/DVD

Två kvinnor i samma företag, en på den lägsta och en på den högsta, möts i baren på hotellet där en företagspresentation misslyckades för dem båda. Den ene orsaken till den andres misslyckande. Innan morgonen gryr, kommer deras psykoanalytiska behov ha mångdubblats.

"The Business of Strangers" är en suggestiv film. Den antyder det som som berättas inom berättelsens ramar: om det lockande, om valmöjligheter, men även om att korsa gränser. Julia Stiles spelar sin karaktär exemplariskt, och Stochard Channing sin företagsledare med inlevelse. Båda utger en kyla som endast flyr i bastun.

De sexuella barriärerna, mellan könen och mellan åldrarna, mellan klass och mellan erfarenheter, utforskas. Men inte en enda gång på ett kvinnoförnedrande vis. Här är det kvinnan som har makten. Och hon, de båda, undrar hur den ska användas.

Alex Lasarenko ger Patrick Stettners film, som han även skrivit manus till, ett täcke av musikaliska kristaller. Det klingar genom de tysta scenerna; de där Stettner visar att tysta filmer oftast säger mest.
Teodoro Maniacis cinematografi flyter stilistiskt framför en, med vassa ytor men med mjuka kanter.

Budskapet, den om allas ensamhet och, som i sin ensamhet föder och ger makt, utmynnar i frågan om makt då är värt att ha?

En mycket liten film det här. Men å så imponerande i sitt återhållande spektrum.

Csaba Perlenberg

Kommentarer