Kärlekens Lexicon

  • Svensk titel: Kärlekens Lexicon
  • Originaltitel: The Sleeping Dictionary
  • Speltid (min): 109
  • Tagline: An eager young Englishman is dispatched to Sarawak to become part of the British colonial government

Recension - Blu-ray/DVD

En väldigt otacksam roll i filmernas värld är ju när en engelsktalande skådespelare ska gestalta en urinvånare av något slag som ska försöka harkla sig på en knaggig engelska som om de aldrig talat på innan.
John Malkovich i Rounders t.ex. Katastrofalt usel rysk/engelsk dialekt. Detsamma gäller väl ungefär hälften av alla roller som hamnat hos "våran" Peter Stormare.

Här är det Dark Angels supsersexiga leading lady Jessica Alba som spelar inföding i en liten by där engelsmannen John Truscott (Hugh Dancy) anländer för att föra samman stammens historia.
Albas karaktär Selima, hamnar hos John då det är sed av stammen att besökare ska "få en kvinna att ha roligt i sänghalmen med".
John tvekar då han tillhör den tron på att han måste gifta sig innan sex.

Ja, ni hör själva. Och vad tror ni händer? Jo. Såklart blir de ju kära i varandra.
Och naturligtvis skapar det ju problem för de andra engelsmännen.
Problemen hopar sig.

Hugh Dancy ska tydligen vara en duktig nykomling från den engelska scenskolan. Jag hoppas att han kan bättre, för detta var verkligen ett bedrövligt skådespeleri från hans sida och då har vi inte kommit till Alba, som inte kan bestämma sig för vilken dialekt hon skall tillhöra.
Vilket för oss tillbaka till det vi började med. Dialekter.
Ska det vara så svårt att grundlägga en karaktär korrekt efter förmåga?
Albas enda fördel är hennes utseende, som ser någolunda "utländskt" ut.

På ett ställe ska Alba säga orden: "I fire you" i en, tydligen, mycket dramatisk scen. Jag kippade efter luft samtidigt som jag skrattade så att jag höll på att ramla ur stolen.
Det var nog inte regissör Jenkins mening.

Detta var verkligen bedrövligt på alla sätt och vis. Och jag lider med karaktärsskådespelarna Blethlyn och Hoskins när jag ser detta. De ser ut som om de skulle vilja springa ifrån filminspelningen vilken sekund som helst.

Återigen:
Detta var verkligen b e d r ö v l i g t.

Gustaf Molin

Kommentarer