Guys, The

  • Svensk titel: Guys, The
  • Originaltitel: The Guys
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-05-12

Recension - Blu-ray/DVD

Det här är en film som alla borde se, inte för att det är ett mästerverk utan för att få en inblick. En inblick hur livet var dagarna efter den 11:e september för dom inblandade i katastrofen.
”The Guys” är baserad på en pjäs av Anne Nelson och på scenen av denna pjäs var det Sigourney Weaver och Bill Murray som stod för agerandet. När pjäsen nu förflyttat sig till det film så är Murray utbytt mot Anthony LaPaglia.


Dagarna efter terrorattacken mot WTC- tornen så söker brandchefen Nick (LaPaglia) upp Joan (Weaver) för att få hjälp. Han har förlorat åtta av sina män under räddningsarbetet av dom skadade. Han är alldeles tom, har inget att säga. Därför tar han hjälp av Joan som jobbar som skribent, hon ska hjälpa honom att skriva dom personliga talen till minnesceremonierna.


”The Guys” är en väldigt lugn film som inte har bråttom i sitt berättande. Nästan lite vilset tar den sig fram bland alla olika känslor som uppstår, precis som dagarna efter attacken kändes. Filmen utspelar sig nästan helt och hållet hemma hos Joan där vi får följa hennes och Nicks konversation om den nyss skedda tragedin. Filmen är i och med det väldigt dialogdriven och samtidigt som det är dess styrka så blir det också filmens fall.
Den är fruktansvärt ojämn där den ibland ger oss otroliga inblickar och iakttagelser om hur den här händelsen förändrat våra liv men ibland så står filmen bara och stampar, för oss aldrig vidare.

Weaver och LaPaglias samspel fungerar bra men det hade inte skadat att få en lite tyngre aktör vid Weaver sida, någon som har ett ännu tyngre kroppsspråk än LaPaglia. Filmens nakenhet och dess totala brist på att försöka påverka oss känslomässigt med den propaganda vi annars är så vana vid ska den ha en stor eloge för.

Johan Lindström

Kommentarer