Volcano High

  • Svensk titel: Volcano High
  • Originaltitel: Whasango
  • Speltid (min): 121
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-03-08

Recension - Blu-ray/DVD

Ibland stöter man på filmer som är så fantastiska så man knappt förstår dem. Ibland stöter man på filmer som är så dåliga så man inte minns vad det var som fick en att se dem till att börja med. Men aldrig, aldrig någonsin, stöter man på en film som är en blandning av dem båda. Förrän nu.

Erkännas måste att recensenten, trots upprepade tillbakaspolningar, hade svårt att se samband och förklaringar i filmen. Det är som om en rad scener helt enkelt satts efter varandra, med ett rivalitetstema som bakgrund. Varför rektorn är maktgalen, varför det finns rivaliserande gäng på skolan, varför kendo-gruppen ser en konspiration, och vem som förgiftade rektorn är frågor som aldrig riktigt förlaras.

Men som en estetisk upplevelse är "Volcano High" tilltalande - i mångt och mycket är det en live-action version av en klassisk mangafilm, med samma överdrivna ansiktsuttryck, bildlösningar och textinslag och påtagliga ljudeffekter som i t.ex. klassiska "Star Zinger" eller "Robotech".

Som ännu ett inslag i Universals Asian Vision-serie är "Volcano High" annorlunda - den har en stor portion självdistans, är förhållandevis skruvad (som brittiska Channel4 sa) och estetiskt vacker. Men som en sammanhängande berättelse finns det mer att önska.

Csaba Perlenberg

Kommentarer