Intolerable Cruelty

  • Svensk titel: Intolerable Cruelty
  • Originaltitel: Intolerable Cruelty
  • Speltid (min): 95
  • Release (Bio): 2003-10-24
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-04-21
  • Tagline: De kan inte hålla händerna borta från varandras... tillgångar

Recension - Blu-ray/DVD

Det räcker med att se filmpostern eller höra historiens grunddrag för att inse att "Intolerable Cruelty" är bröderna Coen's mest publikfriande film. Därmed inte sagt att de släppt taget om sitt snällt sagt skruvade ton - de har bara tonat ned det en smula.

Den enormt framgångsrike skilsmässoadvokaten Miles Massey faller pladask för det mest irrationella för honom att snärja - Marily Rexroth. En manipulativ förförerska som avverkar den ena förmögne maken efter nästa i jakt på att uppnå frihet genom ekonomiskt oberoende.
Och nu har Miles har tagit an sig ett skiljsmässofall som han ska se till att Marilyn kommer lottlös ur.

Simpelt, men komplicerat - helt enligt Coen's kodex. Lite som Soderbergh's "Out of Sight" - en teoretiskt dödfödd kärlekshistoria mellan Clooney och en alldeles charmant mademoiselle (vilket Zeta-Jones sällan visar sig vara). Späckad med snygga detaljer och klockrena repliker, men denna gång befriad från thrillergenren.

Gnistorna bara far genom luften mellan Clooney och Zeta-Jones - bägge briljerar något enormt ihop och gör sitt bästa att överskugga historiens hackigt ojämna tempo.
Det räcker inte hela vägen; manuset är dessbättre snårigt, men blir i samma veva ryckigt eftersom man inte lyckats överbrygga tidshoppandet på ett snyggt sätt.

Det blir episodiskt. De flesta scenerna infaller dessvärre på ett vis som vore smidigt om man lät ett par scener vara längre eller om man infogade några där emellan - men nu finns de inte där.
Man har skippat kittet som håller fogarna samman när man behövde ha använt sig utav det.

Men om man är ute efter något lättsamt, men beväpnat med finess och inte är alltför kinkig, så har man hamnat i rätta händer här.

Nikita Averin Kronlund

Kommentarer