Missing, The

  • Svensk titel: Missing, The
  • Originaltitel: Missing, The
  • Speltid (min): 131
  • Release (Bio): 2004-03-19
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-09-08
  • Tagline: How far would you go, how much would you sacrifice to get back what you have lost?

Recension - Blu-ray/DVD

Det ska tydligen vara western i år. Både Kevin Costner och Ron Howard försöker ge liv åt genren igen och i denna kidnapparthriller är det den sistnämnda som står för regin. Cate Blanchett och Tommy Lee Jones står som dom enastående huvudkaraktärerna.

Ett gäng indianer kidnappar Maggies (Cate Blanchett) tonårsdotter Lily (Evan Rachel Wood) för att kunna sälja henne vidare i Mexico under 1880- talet. En frustrerad Maggie tvingas ta hjälp av sin far (Tommy Lee Jones) som hon minst sagt inte gillar. Men nöden kräver hans hjälp och tillsammans beger dom sig ut i vildmarken för att leta på Lily.


Det här är egentligen en ganska så vanlig och klassisk grundberättelse som bara har förflyttat sig i tiden och dess miljöer blir då annorlunda. Och den omväxlingen behövs för Ron Howard har till stora delar av filmen lyckats liva upp ett ganska så klichéfyllt manus till en rörande och spännande film. Mycket tack vare skådespelarna där Tommy Lee Jones gör en av sin bästa roll sedan ”Jagad”. Ironiskt nog så får han även i denna film vara på jakt och leta människor, precis som han alltid gör.


Men filmen lyckas att bli levande för att karaktärerna känns riktiga, både agerandet och hur karaktären är skriven i manus. Det ger en tyngd åt hela filmen. Men mest förbluffande är filmens foto som fullständigt äger filmen och scen efter scen överträffar sig själv. Varför var den inte nominerad till bästa foto? En skandal!

Filmen tappar något i sin sista akt, vilket den gör ganska så mycket och det drar tyvärr ner betyget något men som helhet är det här en filmupplevelse som griper tag och bjuder på filmkonst när den är som bäst. Synd bara att manuset inte orkade hela vägen.

Johan Lindström

Kommentarer