Turbo Kid

  • Svensk titel: Turbo Kid
  • Originaltitel: Turbo Kid
  • Speltid (min): 95
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-11-30
  • Tagline: This is the future... This is the year 1997.
  • IMDb: Turbo Kid

Recension - Blu-ray/DVD

Välkommen till en postapokalyptisk värld, långt in i framtiden. Närmare bestämt 1997…

Världen har förvandlats till en evig öken, där rent vatten är det mest värdefulla som finns. Kid är en ung grabb som bor själv i en bunker. Han ägnar större delen av dagarna åt att cykla omkring på sin BMX, letandes efter föremål som kan vara användbara eller som kan bytas mot vatten. Hans största hjälte är seriefiguren Turbo Kid, och han vårdar sina slitna serietidningar ömt.

En dag träffar han flickan Apple och de slår följe. Men när hon blir kidnappad av Zeus, en elak jävel som uppfunnit en stor press som utvinner vatten ur människor (tänk gigantisk juicepress), får han ta fram sin inre hjälte och komma till hennes undsättning.

”Turbo Kid” från 2015 är en skamlös hyllning till 80-talets postapokalypsfilmer, med överdrivet våld, dystra miljöer och färgstarka karaktärer. Jag har alltid varit en fan av dessa filmer, men likväl var jag skeptisk när ”Turbo Kid” damp ner i brevlådan. Dessa 80-talshyllningar är inte alltid helt lyckade (”Manborg”, eller den överhypade ”Kung Fury” t ex) och resultatet kan mycket gärna bli skämskudde deluxe. Lyckligtvis var så inte fallet den här gången.

Jag hade vansinnigt roligt med ”Turbo Kid”. Den har glimten i ögat och vet exakt vilken nivå den ska ligga på. Och med den fantastiske Michael Ironside som Zeus har filmskaparna hittat helt rätt!

”Turbo Kid” var en stor, och väldigt glad överraskning, och definitivt en film jag kommer att se om många gånger.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer