Skinhead

  • Svensk titel: Skinhead
  • Originaltitel: Un Français
  • Speltid (min): 98
  • Release (Bio): 2016-01-30
  • Release (Blu-ray/DVD): 2017-05-08
  • IMDb: Skinhead

Recension - Blu-ray/DVD

Skinheads var en vidareutveckling av Mods-kulturen som uppstod i London i slutet på 50-talet. När 60-talet närmade sig sitt slut valde vissa hippiekultur och droger medans de mer hårdföra valde att renodla stilen och ta mer intryck från arbetarklassen.

Att tro att alla skinheads är nazister och rasister är helt fel, då modskulturen var starkt influerad av västindiska invandrare, och musik som reggae och rocksteady var skinnskallarnas soundtrack.

I film är det dock lättare att framställa skinnskallar som psykotiska rasister som knarkar och misshandlar invandrare. Stilen kan se brutal ut och det gör sig bra på vita duken. Och visst finns rasister inom kulturen liksom alla subkulturer. Romper Stomper från 1992 var förutom Russell Crowe’s genombrott en banbrytande film och har genom åren blivit en kultfilm.

Franska Skinhead följer i princip samma mall. Vi följer den rasistiska skinskallen Marco som inte backar för att misshandla folk med annan hudfärg. Men man märker rätt tidigt att Marco inte riktigt gillar umgänget och livet han lever. Och den dag han väljer att sadla om vänder sig gänget emot honom.

Skinhead är en stark, välspelad och bitvis mycket brutal film. Regissören Diastéme håller åskådaren i ett järngrepp under en och en halv timme och i princip alla skådespelare gör ett fantastisk jobb. Jag har tidigare sagt att fransmännen sällan gör dåliga filmer och så är även fallet här.

Stefan Johansson

Kommentarer