Scooby-Doo + Scooby-Doo 2: Monstren är lösa

  • Svensk titel: Scooby-Doo + Scooby-Doo 2: Monstren är lösa
  • Originaltitel: Scooby-Doo + Scooby-Doo 2: Monsters Unleashed
  • Speltid (min): 172
  • Release (Blu-ray/DVD): 2019-08-26
  • IMDb: Scooby-Doo + Scooby-Doo 2: Monstren är lösa

Recension - Blu-ray/DVD

I år (2019) fyller Scooby-Doo 50 år! Det firas bland annat med återutgivningar av spelfilmerna ”Scooby-Doo” från 2002 och uppföljaren ”Scooby-Doo 2: Monsters Unleashed” från 2004. De släpps både var för sig på DVD och som ett dubbelpack med båda filmerna (också på DVD).

I den första filmen får vi följa med mysteriegänget till Spooky Island, en turistort speciellt populär bland vårlovsfirande ungdomar. Men något på ön verkar förändra ungdomarnas beteende på ett mystiskt sätt, och därför har ägaren Mondovarius bjudit in Fred, Daphne, Velma, Shaggy och Scooby-Doo för att lösa mysteriet.

I uppföljaren stöter gänget på patrull när de ska inviga en stor utställning dedikerad till deras ära. Någon, eller något, stjäl alla kostymer som beslagtagits från de skurkar som besegrats under tidigare äventyr, och snart härjar alla dessa monster ännu en gång i Coolsville.

Jag har sett den första filmen en gång tidigare, men det var säkert femton år sedan. Vissa delar fanns tydligt kvar i medvetandet medan andra detaljer suddats ut genom åren. Trots att effekterna daterats (Scooby är 100% cgi, precis som de flesta monster) har filmen så pass mycket charm att åtminstone jag är villig att bortse från att det ser lite smålarvigt ut ibland.

Uppföljaren däremot hade jag inte sett förut, och det blev en väldigt positiv överraskning då den i mitt tycke är betydligt bättre än den första filmen. Det är lite svårt att förklara exakt varför, men den känns helt enkelt ”mer” Scooby-Doo.

De här filmerna borde få mer cred än de har i dagsläget. Inte nog med att vi har en närmast perfekt cast i Freddie Prinze Jr., Sarah Michelle Gellar och Linda Cardellini som Fred, Daphne och Velma, vi har den kanske bästa castingen någonsin i Matthew Lillard som Shaggy. Alltså, Lillard är fantastisk! Han lyckas få till både utseende, kroppsspråk och röst, och det är inte konstigt att han efter dessa två spelfilmer fick ta över rollen i samtliga animerade Scooby-Doo alster gjorda efter dess. Han blev dock ersatt tidigare i år, och fick beskedet via Twitter då filmbolaget presenterade sina nya skådespelare. Osnyggt som heter duga.

Förutom huvudrollsinnehavarna ser vi lite bekanta ansikten i biroller. I den första spelar ingen mindre än Rowan (Mr Bean) Atkinson nöjesparksägaren Mondovarius, och i uppföljaren får vi se både legendaren Peter Boyle och Seth Green.

De roliga och oftast pricksäkra manusen till filmerna skrevs av ingen mindre än James Gunn, numera mest känd som regissör (och manusförfattare) till ”Guardians of the Galaxy”-filmerna.

Jag har många gånger tidigare här på Tellusfilm uttryckt den kärlek jag hyser för Scooby-Doo, och att se dessa filmer så här 17 respektive 15 år efter premiär har inte ändrat något. Man kan väl förvisso tycka att nyutgåvorna kunde ha inneburit en ny mastring av skivorna, och inte bara nypressning av de gamla, men det är en petitess i sammanhanget. Men det känns onekligen konstigt att det före filmen visas en trailer för ”kommande filmer” som ”Harry Potter och fången från Azkaban”…

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer