Pokémon Detective Pikachu

  • Svensk titel: Pokémon Detective Pikachu
  • Originaltitel: Pokémon Detective Pikachu
  • Speltid (min): 105
  • Release (Bio): 2019-05-08
  • Release (Blu-ray/DVD): 2019-09-16
  • Tagline: Partner Up!
  • IMDb: Pokémon Detective Pikachu

Recension - Blu-ray/DVD

Pika pika!

Den unge försäkringsutredaren Tim lever ett lugnt liv. Hans barndomskompis tycker dock att Tim är lite konstig, som fortfarande inte har någon egen Pokémonpartner. Tim är dock helt nöjd med situationen, och har inget större intresse av att skaffa någon.

En dag får Tim ett besked om att hans pappa, polisen Harry Goodman, har försvunnit och befaras vara död. Tim beger sig in till Ryme City för att träffa faderns chef och för att rensa upp i den lägenhet som Harry lämnat efter sig.

Väl i lägenheten märker Tim snart att han inte är ensam. Det är någon annan där! Beväpnad med en häftapparat konfronterar han främlingen, bara för att upptäcka att det är en Pikachu. Inte nog med det, han kan förstå vad Pikachu säger!

När den initiala chocken lagt sig – för både Tim och Pikachu – får Tim veta att just denna Pokémon har drabbats av en minnesförlust. Det enda den minns är att den var Harrys gamla partner, och därför bestämmer de sig snart för att samarbeta för att försöka lösa gåtan om vad som egentligen hänt.

”Pokémon Detective Pikachu” är en charmig familjefilm, med både humor och spänning som passar lika bra för barn som för vuxna. Mina döttrar ropade ”Åh så söt!” varje gång en ny Pokémon visade sig på skärmen, och jag är benägen att hålla med. Filmskaparna har gjort ett kanonjobb med att återskapa dessa varelser till vad som upplevs som ”riktiga” karaktärer och det ser fantastiskt bra ut.

Tim spelas av Justice Smith (”Jurassic World: Fallen Kingdom”) och ingen mindre än Ryan Reynolds ger Pikachu en röst och ett ordförråd som består av mer än bara ”Pika Pika!”. Snabba och kvicka repliker, tänk er en barntillåten version av Deadpool (karaktären, inte filmen) så har ni en ganska bra bild av resultatet.

Jag har inte järnkoll på alla Pokémons som finns, utan känner igen några enstaka här och där (enbart från det där förbaskade Pokémon Go!). Detta är dock inget hinder för att kunna njuta av den här filmen, då man får veta det man behöver ändå. Misstänker dock att om man kan sin Pokedex så kanske man får ut ännu mer små guldkorn ur filmen.

Det här var myscharmigt! Betyget ligger någonstans mellan en stark trea och en svag fyra, men jag tänker vara generös och välja det högre av de två.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer