Jurassic World: Fallen Kingdom

  • Svensk titel: Jurassic World: Fallen Kingdom
  • Originaltitel: Jurassic World: Fallen Kingdom
  • Speltid (min): 128
  • Release (Bio): 2018-06-08
  • Release (Blu-ray/DVD): 2018-10-22
  • Tagline: Life finds a way.
  • IMDb: Jurassic World: Fallen Kingdom

Recension - Bio

Den här uppföljaren utspelar sig några år efter händelserna i "Jurassic World". Det omaka paret Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) och Owen Grady (Chris Pratt) försöker rädda sina övergivna dinosaurier från utrotning. Ska våra hjältar lyckas evakuera bautaödlorna till en ny paradisö? 

Logiken är inte alltid på topp i "Fallen Kingdom". Korkade biroller som vänder ryggen mot dinosaurier, andas ut för tidigt och därefter blir slaktade. Hjältar som tar sig ombord bullrigt på ett fientligt fartyg utan att bli upptäckta. Hur gick det till? Bygga en svindyr dinosauriepark på en ö med en vilande VULKAN. Verkligen? Men ser man bara mellan fingrarna med dessa slappa manusinslag så finns det mycket att uppskatta i denna fullsmockade äventyrsfilm.

Skådespelarna övertygar. Howard och Pratt är ett starkt radarpar med karisma. Nu måste deras dynamiska duo dessutom skydda Hammonds gamla kompanjon Lockwoods modiga barnbarn Maisie. Skinn-på-näsan-veterinären Zia och nervöse hackern Franklin är bra nytillskott i persongalleriet. Toby Jones ("Captain America 1") har en avskyvärt härlig biroll och Ian Malcolm (Jeff Goldblum) från originaltrilogin tillför tänkvärdheter i utkanten av berättelsen.

Jag är imponerad av hur nye regissören J.A. Bayona jobbar med skuggor och skräck på ett eggande och spännande sätt. Vulkanutbrottet på ön skildras bombastiskt och sorgligt på samma gång. Och man bryr sig verkligen om den väldresserade raptorn Blue som fördjupas i fina tillbakablickar med sin husse. 

Ett återkommande tema i följetongen är idealisterna (rädda dinosaurierna) vs. kapitalisterna (tjäna pengar utan skrupler).

Det intressanta denna gång är att även idealisternas beslut kan få jobbiga konsekvenser. Den renaste etiken och moralen besitter förstås ett barn, visar det sig. Det är intressant att Owen och Claire inte är helt oskyldiga i sammanhanget, med tanke på att de tidigare jobbade i dinosaurieparken.

Vad mer? Tvåans herrgårdsmiljö är inte jätterolig, men fungerar i sammanhanget. En tredje "Jurassic World"-rulle är under utveckling och borde rimligtvis bjuda på fler varierade miljöer. Överlag är "Fallen Kingdom" en stark uppföljare som lär göra både nyare och äldre fans glada.

Johan Karlsson

Kommentarer