Tenet

  • Svensk titel: Tenet
  • Originaltitel: Tenet
  • Speltid (min): 150
  • Release (Bio): 2020-08-26
  • Release (Blu-ray/DVD): 2020-12-14
  • Tagline: Time runs out.
  • IMDb: Tenet

Recension - Blu-ray/DVD

En CIA-agent, som vi enbart får känna som ”protagonisten”, deltar i ett hemligt uppdrag i Kievs operahus. Uppdraget går fel och han blir tillfångatagen och torterad. Han lyckas dock tugga i sig sin cyanidtablett och dör.

Trodde han.

När han vaknar upp har han rekryterats av en hemlig organisation som kallar sig för Tenet. De visar upp topphemlig utrustning i form av ammunition och andra saker med en inverterad tillståndsfunktion. Kort sagt rör sig dessa bakåt i tiden, jämfört med vanliga objekt.

Protagonisten måste nu ta reda på var, eller rättare sagt när, dessa objekt kommer ifrån och vem som ligger bakom det hela innan världen går under.

”Tenet” är den senaste snackisen från Christopher Nolan, och likt hans senaste filmer är det ett bombastiskt verk. Filmen ser fantastisk ut och den låter minst lika fantastisk. Jag tycker personligen att John David Washington i huvudrollen är relativt blek, rentutav tråkig. Är inte heller imponerad av Kenneth Branagh som spelar över i rollen som elak, rysk vapenhandlare. Å andra sidan är Robert Pattinson riktigt bra som protagonistens kollega Neil, och Elizabeth Debicki (”Widows”) är bra som Branaghs olyckliga hustru. Och förstås, Michael Caine är mästerlig i sin lilla roll.

Jag har försökt hålla mig ifrån alla avslöjanden och diskussioner runt handlingen innan jag fick tillfälle att se filmen själv, men något jag inte lyckats komma undan är alla kommentarer som berör hur komplex filmen är, att tittarna tvingats se filmen flera gånger för att hänga med i alla svängar etc. Så här i efterhand har jag lite svårt att förstå det, då jag själv tyckte att det enda överraskande med filmen är hur förutsägbar den är.

Trots det tyckte jag att det var en underhållande, om än lite lång, cinematisk resa. Jag kommer säkert att som så många andra vilja se om den framöver, men jag känner inte att det måste ske snart.

En stabil, snygg rulle som definitivt förtjänar att avnjutas med lite popcorn.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer