South of Heaven

  • Svensk titel: South of Heaven
  • Originaltitel: South of Heaven
  • Speltid (min): 120
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-01-24
  • IMDb: South of Heaven

Recension - Blu-ray/DVD

Efter att ha spenderat 12 år i fängelse blir Jimmy Ray villkorligt frigiven. Under fängelsetiden har flickvännen Annie blivit sjuk i lungcancer och fått beskedet att hon har upp till ett år kvar att leva. Jimmy bestämmer sig utan att tveka för att leva hederligt och ägna all tid och uppmärksamhet åt Annie den tid hon har kvar, inklusive att äntligen ge henne det bröllop han lovat henne för många år sedan.

Men även om Jimmy själv vill hålla sig på rätt sida om lagen är det många andra faktorer som vill annorlunda. När hans skumme övervakare försöker övertala honom att “göra ett litet sidojobb” vägrar Jimmy förstås, men blir utpressad till att göra det ändå. Som om det inte vore nog händer det en sak efter en annan som gör det otroligt svårt för Jimmy att inte halka över på brottets bana igen. Själv har han bara en sak i huvudet, och det är Annie.

“South of Heaven” är en mörk film. MÖRK film. Det är nästan bara elände från början till slut. Till största del fungerar det ändå då man känner med stackars Jimmy som bara vill väl, men efter ett tag blir det för många osannolika omständigheter som staplas på varandra och det hela går till överdrift. Synd, för det börjar bra.

I huvudrollen som Jimmy Ray ser vi Jason Sudeikis, som åtminstone jag bara sett i betydligt lättsammare filmer tidigare. Det var en positiv överraskning att se honom i något lite tyngre, och han klarar det bra. Flickvännen Annie spelas av Evangeline Lilly (“Ant-Man” bl.a.) och hon behöver inte heller skämmas för sig.

Hade filmskaparna vågat strunta i åtminstone två av alla händelser som Jimmy och Annie råkar ut för hade betyget blivit högre, men som det är nu tappar filmen mot slutet. Det blir helt enkelt för mycket, för otroligt. Åtminstone i mitt högst personliga tycke.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer