Eternals

  • Svensk titel: Eternals
  • Originaltitel: Eternals
  • Speltid (min): 157
  • Release (Bio): 2021-11-03
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-01-31
  • Tagline: In the beginning...
  • IMDb: Eternals

Recension - Blu-ray/DVD

För att skydda jorden mot otäcka monster kallade devianter, skickade celestialer eternals till vår hjälp. De spenderade sedan 7000 år på vår planet, där de sakta men säkert guidade människornas utveckling.

Spola snabbt till nutid: dessa eternals finns fortfarande kvar och lever obemärkt bland människorna i lugn och ro. Men när nya devianter börjar härja, trots att de borde varit utdöda sedan länge, måste hjältarna än en gång sammanstråla för att återigen rädda jorden.

Visst låter det enkelt? Tja, kanske. Men det är kanske för att jag skalat bort en hel del lager och detaljer för att komma ner till kärnan av Marvelrullen “Eternals”.

Kanske skulle även regissören Chloé Zhao (vars “Nomadland” jag tidigare hyllat här på Tellusfilm) försökt skala av lite, för filmens speltid på 156 minuter är i mesta laget. Jag tror att man hade kunnat kapa av 40-45 minuter och fått en betydligt tightare film. För tyvärr är det så att filmen i sin nuvarande form bitvis blir tråkig.

Har jag inget gott att säga om filmen? Jodå. Den är förbaskat snygg att titta på, även om effekterna i den ena av sluttextsscenerna kändes halvfärdiga och av en betydligt lägre kvalitet än resten av filmen. Det är en imponerande ensemble av skådespelare, med Salma Hayek, Angelina Jolie, Gemma Chan och Richard Madden i några av huvudrollerna. De får sällskap av Kumail Nanjiani, som får stå för de komiska inslagen i filmen (vilket han gör med bravur), och Ma Dong-seok som vi bland annat känner igen från “Train to Busan”.

Filmen har fått mycket kritik runt om i världen, en del välförtjänt sådan men också en hel del extremt töntig kritik. En av våra manliga eternals har slagit sig till ro och bildat familj med en annan man och har barn tillsammans. Och? Vad är problemet? Provoceras man av något sådant är man en liten, förkastlig människa. Tydligen har vissa karaktärer också bytt etnicitet och/eller kön jämfört med originalserien. Jaha. Allvarligt talat, vem bryr sig? Det är knappast första gången seriefigurer görs om. Är det någon som minns när Nick Fury var en vit man? Någon som vill klaga på Samuel L. Jacksons tolkning? Tänkte väl inte det.

Den diversifierade casten är snarare en av filmens starka sidor, speciellt när handlingen inte gör en stor grej av det. 

När Johan recenserade filmen efter sitt biobesök gav han den en fyra i betyg. Så generös kan jag inte vara. Med tanke på att jag stundtals var riktigt uttråkad kan den inte få mer än en tvåa från mig.

Eternals, © 2022 Marvel

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Andra recensioner

Kommentarer