Jurassic World Dominion

  • Svensk titel: Jurassic World Dominion
  • Originaltitel: Jurassic World Dominion
  • Release (Bio): 2022-06-10
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-10-24
  • Tagline: The epic conclusion of the Jurassic era.
  • IMDb: Jurassic World Dominion

Recension - Blu-ray/DVD

Vilda dinosaurier härjar nu fritt i USA och naturvårdsverket försöker fånga så många av dem som möjligt. De forslas sedan till en dal i italienska Dolomiterna där bolaget Biosyn skapat ett reservat.

Owen Grady arbetar med infångandet av dinosaurier, samtidigt som han tillsammans med Claire Dearing försöker skydda Maisie Lockwood, den unga klonen av forskaren Charlotte Lockwood. Det är lättare sagt än gjort, då det finns många som vill lägga vantarna på henne och därmed får svar på avancerad genforskning.

På annat håll börjar spannmålsodlingar drabbas av svärmar av enorma gräshoppor, uppenbarligen genetiskt framtagna. Paleontologen Ellie Sattler försöker hitta svaret på var de kommer ifrån och varför de enbart skövlar odlingar som inte använt utsäde från Biosyn. Hon inser att hon inte kommer att kunna lista ut det på egen hand och vänder sig till sin gamle vän Alan Grant…

“Jurassic World: Dominion” tar vid där “Fallen Kingdom” slutade. Det stora dragplåstret den här gången var från den dag det utannonserades det faktum att Sam Neill, Laura Dern och Jeff Goldblum skulle komma tillbaka till filmserien. Som så många andra blev jag väldigt pepp på den tanken, samtidigt som jag förberedde mig på att det inte skulle handla om mycket mer än en glorifierad cameo. Till min glädje har de alla tre stora roller i filmen och får mycket speltid.

Efter filmens premiär var det svårt att hitta några positiva recensioner, de allra flesta verkade tycka att det var riktigt dåligt. Mina förväntningar sjönk därmed en aning, men nu efter att äntligen fått se den själv är jag lite förvånad. Visst, det är inte den starkaste filmen i serien, men absolut inte den sämsta. Nu såg jag förvisso den förlängda versionen av filmen, som är ca 12 minuter längre. Kanske är det så enkelt att den funkar bättre än bioversionen? Jag får ta och jämföra dem längre fram, den färska blurayutgåvan innehåller ju trots allt båda versionerna, så oavsett vilken man föredrar är det ett bra köp.

Hur som helst, det här är ren och skär underhållning. Det var helt underbart att återse skådespelarna från originaltrilogin igen, och när dessutom min favoritdinosaurie från barndomen, Dimetrodon (jag vet, tekniskt sett inte en dinosaurie utan en pelycosaurie som levde 40 miljoner år före dinosaurierna) gjorde entré blev jag fånigt belåten.

“Jurassic World: Dominion” (Extended Edition) får en fyra i betyg av mig, där den sista stjärnan är tack vare kvartetten Neill, Dern, Goldblum och Dimetrodon.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer