Creator, The

  • Svensk titel: Creator, The
  • Originaltitel: The Creator
  • Speltid (min): 134
  • Release (Bio): 2023-09-29
  • Release (Blu-ray/DVD): 2024-01-15
  • Tagline: This is a fight for our very existence.
  • IMDb: Creator, The

Recension - Blu-ray/DVD

År 2055 får en AI fnatt och detonerar en kärnvapenbomb över Los Angeles. USA och de flesta andra nationer i väst förklarar krig på fenomenet AI för att försöka rädda mänskligheten, medan flera asiatiska länder inte alls ser ett problem utan fortsätter supporta AI.

Amerikansk militär har bestämt sig för att leta upp och oskadliggöra “Nirmata”, skaparen, som sägs vara den som ligger bakom och styr den AI som hotar världen. Till sin hjälp har de Nomad, en rymdstation med en enorm vapenarsenal tillgänglig.

Sergeant Joshua Taylor jobbar undercover för att försöka infiltrera gruppen närmast Nirmata och väntar barn med sin fru Maya, som tros vara Nirmatas dotter. Under ett anfall från Nomad försvinner Maya och Joshua befarar att hon dött i attacken.

Sedan går det ett par år och Joshua blir ombedd av militären att delta i ett nytt uppdrag, med målet att neutralisera ett nytt supervapen från Nirmata, kallat Alpha-O. Ett uppdrag som kommer att öppna upp en helt ny värld för honom…

OK. Jag säger det direkt. “The Creator” är förbaskat snygg att titta på. Effekterna är fantastiska, och miljöer och foto är i världsklass. Men vad hjälper det när filmen är så urbota tråkig? Jag kan inte säga att den är dålig, för jag tror att detta ligger helt och hållet hos mig. Scifi som tar sig själv för mycket på allvar funkar väldigt sällan för denna recensent. “Blade Runner”, som så många anser vara ett mästerverk? Snarkfest. “Dune”? Gäsp. Tyvärr hamnar “The Creator” i samma gäng, en väldigt vacker film som tråkar ut mig totalt.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer