Thanksgiving

  • Svensk titel: Thanksgiving
  • Originaltitel: Thanksgiving
  • Speltid (min): 106
  • Release (Bio): 2023-12-01
  • Release (Blu-ray/DVD): 2024-02-19
  • Tagline: There will be no leftovers.
  • IMDb: Thanksgiving

Recension - Blu-ray/DVD

En Black Friday-rea går åt helvete rejält när köpgalna löper amok i ett varuhus, beredda att trampa ihjäl varandra för ett billigt våffeljärn. Det slutar med flera döda, många skadade och en stor tragedi för många av invånarna i Plymouth, Massachusetts.

Tiden går, och snart är det Thanksgiving igen. En stor händelse, speciellt i Plymouth som anses vara den plats där högtiden först hölls 1621, året efter att pilgrimerna på The Mayflower steg iland vid Plymouth Rock. Men med Thanksgiving kommer också Black Friday, och det är långt ifrån alla som kommit över vad som hände året innan. Inte blir det bättre när en galning utklädd till John Carver (en av pilgrimerna från Mayflower) börjar mörda folk som på ett sätt eller annat var involverade i tragedin.

“Thanksgiving” känns i mångt och mycket som en hyllning till 80-talets slasherfilmer, och vi som varit med ett tag kommer snart att känna igen en hel del mönster. Krydda det med splattiga effekter och en hel del mörk humor och vi får en härlig stund framför TV:n.

Ingen mindre än Eli Roth har regisserat, och hans kärlek till gamla skräckfilmer är väldokumenterad. Här går han all-in, men på ett sätt som åtminstone för mig är lättare att ta till sig än den betydligt mörkare “Hostel”, som jag inte alls gillade.

Det här var mumma hörni! Det är roligt, våldsamt, splattigt, galet och helt opretentiöst. Inte för en sekund tar filmen sig själv på allvar, utan dess enda syfte är att underhålla sin publik. Och det gör den, så pass att jag tänker dänga till med en fyra i betyg.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer