Seriekoll: Batman Antologi

Batman Antologi - 20 legendariska berättelser med mörkrets riddare

 

Manusförfattare: Bill Finger, Dennis O’Neil, Paul Dini, Greg Rucka med flera.

Tecknare: Bob Kane, Dick Sprang, Neal Adams, Frank Miller med flera.


 
Varför har den svenska seriemarknaden haft Batman-torka så länge? Inget förlag som vågat nysatsa på Bob Kanes populära skapelse? Beror det på att de inbitna fansen köper amerikanska utgåvor istället? Hur som helst blir jag både upprymd och överrumplad i år när Egmont ger ut denna påkostade seriebok om Batman på svenska, efter en fransk förlaga. 77 serieår gammal är Läderlappen högaktuell 2016, både i serieform, tv-form (bakgrundsberättande ”Gotham”) och i filmens värld (svulstiga ”Batman v. Superman”). Så tajmingen är perfekt.
 
Det finns mycket fascinerande att upptäcka. Här ryms kluriga detektivmysterier, far-och-son-dynamik, skildringar av sociala problem, tomtebrott i Gotham City, en övernaturlig berättelse i Mexiko och en absurd sciencefictionhistoria från 50-talet. I den senare tidsreser framtidens Batman för att hjälpa nutida Läderlappen som gjort illa armen.
 
Även en serienörd som jag fick lära mig lite nya grejer. Som att fotografen Vicki Vale från Tim Burtons ”Batman” (1989) härstammar från serierna. Karaktären motsvarade Supermans journalistflamma Lois Lane. Jag visste inte heller att Batman och Supermans första möte bestod av att Läderlappen duschade Stålis i ett vattenfall efter att Man of Steel blivit sprejad med flytande kryptonit.
 
Bästa äventyren då? I stämningsfulla och nervkittlande ”En nypa frisk luft” (2001) missar Batman nästan att en barnfamilj håller på att drunkna. Och i ”Nattpermis” (1997) oskadliggör en skarpsynt Bruce Wayne i civila kläder en drös av bovar på en exklusiv fest. Gillar även vältecknade ”Batgirl – En slående debutant” (1967) där bibliotekarien Barbara Gordon på väg till en maskerad oplanerat blir superhjältinna när en löjeväckande skurk utklädd till mal dyker upp.
 
Det rör sig alltså om ett brett urval med väl valda Batman-smakprov från 1939 till 2013. 369 sidor i färg med bastanta pärmar gör det här till en lyxig samlingsutgåva. Varje Batman-epok (från klassiska ”Den dynamiska duon” till nutida ”Renässans”) presenteras med en intressant introtext. Faktarutor om serieskaparna skäms vi också bort med. Det här är ett måste för Batman-fantasten, eller den vetgirige som vill veta mer om serieikonen med fladdermusöron.

Johan Karlsson

Kommentarer