Rules of engagement

  • Svensk titel: Rules of engagement
  • Originaltitel: Rules of Engagement
  • Speltid (min): 128
  • Release (Bio): 2000-10-13
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-03-01
  • Tagline: A hero should never have to stand alone.

Handling

Förklaring till den amerikanska Marinkårsregeln vid sammandrabbning lyder; "direktiv som beordras av kompetent militärisk ledarskap som bedömer omständigheterna och begränsningarna då amerikanska styrkor inleder/fortsätter strid med andra påträffade militära styrkor". Och det är i den andan om "Rules of Engagement", med Tommy Lee Jones och Samuel L. Jackson, utspelar sig.

Filmen börjar då den amerikanska ambassaden i Yemen omgärdas av hundratals arga demonstranter, och Överste Terry Childers får ordern att leda en trupp som skall förstärka säkerheten i och kring ambassaden. Hans slutgiltiga order blir att under alla omständigheter föra ambassadören och hans familj i säkerhet i händelse av att den hotfulla situationen blir okontrollerbar.
Ett par timmar har målet uppnåtts: ambassadörens säkerhet har fastställts. Men då det utbryter skottlossning, och tre av Childers män tillsammans med 80 stycken människor från civilbefolkningen, bestående av män, kvinnor och barn har förolyckats, står det väldigt klart att något gått fel.
Frågan är bara vad.

Resultatet blir att Childers ställs inför krigsrätt för att ha brutit reglerna för Plikten vid Sammandrabbning och ha dödat obeväpnade civila.
Men Childers ställer sig oskyldig till anklagelserna och hävdar att demonstranterna i själva verket VAR beväpnade och att det var de som hade avlossat de första skotten.
Som ett sista steg för att bevisa sin oskuld kontaktar han sin gamle vän Överste Hays Hodges som han vet inte har ett val, då han har sitt liv att tacka Childers som räddade honom i Vietnam. Och även om Hodges inte är den skickligaste advokaten inom Marinkåren, är Childers beredd att satsa sitt liv på hans orubblighet. Bildligt talat.

Och snart uppdagas bit efter bit av den mörka sanningen, och spåren leder hela vägen upp till den amerikanske Presidenten. Childers verkar ha blivit utsedd till syndabocken för en misslyckad diplomatisk kris.
Men just då det hela verkar ordna sig, mördas två av vittnena som skulle ha kunnat fria Childers och kvar finns ett vittne som uppenbarligen ljuger. Samtidigt gör Presidentens egen Säkerhetsrådgivare allt för att förstöra och undanhålla bevis som skulle kunna hjälpa Childers.

I rollen som den dekorerade Marinkårsveteranen Childers ser vi den rutinerade Samuel L. Jackson, som vi senast kunde se i Deep Blue Sea och som Hodges ser vi filmveteranen Tommy Lee Jones.
Som säkerhetsrådgivaren William Sokal ser vi Bruce Greenwood som vi bl.a. kunnat se i en mängd TV-serier och i filmen "Orchide" och som ambassadören Oscarvinnaren Ben Kingsley.
Som Major Mark Biggs, åklagaren som till varje pris vill bevisa Childers skuld ser vi den australiensiska skådespelaren Guy Pearce, från bl.a. "LA Confidential".
Även Philip Baker Hall och Blair Underwood är med i övriga roller.

”Rules of Engagement” börjades spela in i mars 1999, och arbetet gjordes i South Carolina, Marocko, norra Virginia, Washington D.C. och Los Angeles.

Medverkande

  • Tommy Lee Jones
  • Samuel L. Jackson
  • Bruce Greenwood
  • Guy Pearce