Ray

  • Svensk titel: Ray
  • Originaltitel: Ray
  • Speltid (min): 148
  • Release (Bio): 2005-01-18
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-06-15
  • Tagline: Mannen som gjorde saker ingen trodde var möjliga.

Recension - Blu-ray/DVD

Det svänger rejält i biosalongen. Bakom mig sitter en äldre dam och sjunger med i nästan varje låt. Golvet pulserar med rytmen när hundra fötter stampar i takt. Det suveräna ljudet gör att det känns som om man har Ray Charles i samma rum, spelandes på riktigt.

Filmen om Ray är en biografi där vi får följa Ray Charles från barndomen till strax efter hans tid på torken. Så långt är det egentligen inget speciellt med Ray, den är ungefär som de flesta biografier som blivit film. Mina tankar går till mästerliga Bird (Clint Eastwoods kanske första genombrott som regissör) som också handlar om en av 1900-talets stora jazzmusiker, Charlie Parker.

Om man ska börja ta fram saker som gör Ray speciell så är det främst Jamie Foxx (vid skrivandets stund nybliven ägare till en Oscar för sin roll). Hans likhet är slående, trots att han ibland känns överspelande. Men så mycket har jag inte sett av den verklige Ray Charles att jag kan bedöma det rättvist. Främst är det hela Foxx kroppshållning och kroppsspråk som imponerar mest. Säkert var det också det som föll akademin i smaken.

Förutom Foxx finns det flera minnesvärda rollprestationer som ofta glänser minst lika mycket. Trots att allt befinner sig på en ganska ytlig nivå, med undantag för några flashbacks som illustrerar Rays ångest efter broderns tragiska död, blir det aldrig tråkigt. Härlig stämning, underbara miljöer och framförallt, fantastisk musik, gör att Ray är både öron- och ögongodis. Bäst behållning har du självklart om du innan lyssnat in dig och har lite koll på vem Ray Charles är.

Jesper Isaksson

Kommentarer