13:e våningen

  • Svensk titel: 13:e våningen
  • Originaltitel: The Thirteenth Floor
  • Speltid (min): 100
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-05-24

Recension - Blu-ray/DVD

Utan att alls gå in på filmens handling vill jag börja med att konstatera, att denna film kräver åskådarens fullhjärtade uppmärksamhet. Man kan inte, för att ta ett exempel, ta en tur på skithuset eller bre sig en macka utan att pausa filmen. Det händer en hel del hela tiden och man far mellan många platser i olika tider…och rum.

Manuset i filmen är uppiggande intressant. Visserligen är den delvis förutsägbar, men inte alls i den grad, så att man tappar intresset. Jag skulle t.o.m. vilja karakterisera manuset som lätt intelligent. Man kan dra paralleller till ”Matrix”, men till skillnad från Keanus actionfilm är 13th floor mångfacetterad. Dessutom innehåller den inte alls den mängd action som ”Matrix” och kan bäst beskrivas som en sci-fi-thriller. Som sådan är den värd en hel del guldstjärnor i kanten.

Sceneriet, kameraarbetet och belysningen är föredömligt bra. 1930-tals Los Angeles är skapad med stil och autenticitet och händelserna där bär en filmisk känsla av 30-, 40- och 50-tals gangsterfilmer såväl i skådespeleri som omgivning och dialog. Musiken och i synnerhet ljudet i filmen är av hög kvalité och lämnar knappast en enda DVD-fantast kall i kroppen. Med dessa omdömen rekommenderar jag filmen till alla som gillar sci-fi och spänning.

Sedan finns det delar som inte faller mig i tycket. Huvudrollsinnehavarna Graig Bierko och Gretchen Mol, vilka lyst med sina frånvaron i senare tiders storfilmer eller mediahändelser, är malplacerade i alla scener de medverkar i. Gretchen är livlös och anemisk, medan Graig spärrar upp sina ögon i var och varannan scen och lyckas se enbart löjlig ut. Armin Mueller-Stahl spelar som vanligt med finess och stil, men i den här filmen känns även han malplacerad. Med ett annat gäng skulle The 13th Floor kanske ha blivit ännu bättre.

Jan Ahlgren

Andra recensioner

Kommentarer