Bringing Out The Dead

  • Svensk titel: Bringing Out The Dead
  • Originaltitel: Bringing Out The Dead
  • Speltid (min): 120
  • Release (Bio): 1999-12-17
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-07-28
  • IMDb: Bringing Out The Dead

Recension - Blu-ray/DVD

Martin Scorsese som regissör borde garantera en viss sorts kvalité. Han är trots allt en av de regissörer som i modern tid lyckats skapa, gång på gång, otroliga kultfilmer som uppskattas av alla kulturer. Bland de mest kända klassikerna bör man nämna ”Taxidriver”, ”Raging Bull”, ”Last Temptation of Christ”, ”Goodfellas” och ”Casino”. Inte sällan anser man att han och Francis Ford Coppola är de enda regissörerna som porträtterat den amerikansk-italienska maffian verklighetstroget och just så våldsamt som det är möjligt.

Scorseses hemmascen, New York, har stått som bakgrund till många av hans filmer och han har alltid lyckats visa en sida av staden som man som turist inte alltid får eller ens vill uppleva. Skitiga gator, våld, prostitution, knark och allmän misär vart man än tittar. Med detta i minnet har man vissa föraningar och förväntningar inför Bringing out the Dead. Här spelar Nicholas Cage (som f.ö. är brorsson till Coppola) en ambulanschaufför vid randen av utbrändhet. Mr Cage tillhör inte mina personliga favoriter, men hans rolltolkning av denna trötta människa är helt klart i klass med Robert de Niros Travis Bickle i ”Taxi Driver”. Cage är dessutom omringad av en massa udda filurer, alla mycket duktiga skådespelare, så han har lätt att infinna sig i den galenskapen som han vill visa i sitt framträdande.

Scorsese och fotografen Robert Richardson visar upp en bedrövande sida av New York. Ambulansgubbarna kör natt efter natt till skitiga, sinnessjuka och blodiga patienter som ingen vill ha ens på lasarettet dit de förs. Direkt då de blir utskrivna medverkar de aktivt till att besvära samariterna igen. Cages rollfigur befinner sig i ett skede av livet där hans livsgnista är borta och hans enda intresse är att hjälpa en rätt utslagen kvinna vars far ligger inför döden ihopkopplad i en massa maskiner. Om inte detta skulle vara nog tyngs han ned av skuldkänslor för att han inte klarat av att rädda en ung astmatikers liv. Skräckbilderna jagar honom och påminner honom om hans egen dödlighet. Han kan inte, som de andra ambulanspersonerna, koppla av och stänga ut verkligheten.

Manuset är skriven av Paul Schrader som plitat ned även andra Scorsesefilmer såsom ”Taxi Driver”, ”Raging Bull” och ”Last Temptation of Christ”. Bringing out the Dead är kanske inte hans bästa verk, men ett värdigt tillägg i hans produktion.

Det hela verkar, såväl i underhållning som i optimism, vara tungt och träligt att ta sig igenom och man undrar om denna film överhuvudtaget kan ses som en underhållande film. Visst! Regiarbetet är av den solidaste sorten, skådespelarna visar upp verkliga människor, musiken sitter tight, fotot är inte mindre än magnifikt och trots att det inte egentligen finns en ”röd tråd” så tappar man inte intresset utan ser framemot att se hur Cage klarar sig… om han nu gör det.

Bild och ljud är, som oftast i dylika produktioner, av hög kvalité och trots att man ej får bevittna action eller thrillerspänning så rekommenderas filmen till alla seriösa cineaster som ser ett underhållningsvärde även i stenseriösa produktioner utan att den är tillverkad i en standardschablon.

Jan Ahlgren

Andra recensioner

Kommentarer