Deep Blue Sea

  • Svensk titel: Deep Blue Sea
  • Originaltitel: Deep Blue Sea
  • Speltid (min): 101
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-05-10

Recension - Blu-ray/DVD

Först två saker; 1) Renny Harlins bästa och mest framgångsrika rullar har haft mycket snö i sig. Die Hard 2, Cliffhanger och även Long kiss goodnight. I hans nya film har snön smält till vatten och miljön är mestadels under vattenytan. 2) Deep blue sea har jämförts med Steven Spielbergs Hajen och det är inte bara orättvist, det är också onödigt och dumt. Visst gör hajarna i Harlins film det tacksamt att jämföra, men faktum är att liknelserna är större till filmer som Aliens och Jurassic Park. Men Deep blue sea klarar sig finfint på egna ben, för det här är antagligen höstens och vinterns bästa actionrulle.

Finske Harlin kan verkligen sin grej och efter en effektiv och snabb introduktion av karaktärer och miljö kör han gasen i botten och i det läget är den tills eftertexterna rullar på. Handlingen är väl ganska känd vid det här laget, men i korthet går den ut på detta; Forskningsstationen Aquatica ligger mitt ute i Stilla havet och där har man genmanipulerat med hajar för att få fram en ny hajsort som kan producera ett botemedel mot Alzheimers sjukdom. Stellan Skarsgård leder gruppen, som får besök av en orolig chef för hela operationen, Samuel L. Jackson. En storm utbryter och en olycka på plattformen orsakar att hela stationen börjar sjunka. Men det är inte det värsta. Hajarna, som har blivit smarta av experimenterandet, tar sig ur sina bassänger och simmar in i stationen på jakt efter människokött…

Efter att ha sett trailern till filmen var jag lite skeptisk och trodde hajarna skulle kännas för overkliga, för dator-aktiga, men icke sa nicke. Inte sedan monstren i Aliens har jag hoppat till så mycket och suttit som på nålar. Det var nästan så att jag ibland drog upp fötterna när hajarna simmade omkring bland stationens korridorer…

Det eventuella budskap som filmen förmedlar, det om att man inte ska mixtra med naturen osv, är inte mycket att grubbla över. Det finns där, för den som vill ta i det, men filmens främsta syfte är att vara det den är; snabb, spännande, läskig och otroligt underhållande.

En av filmens absoluta förtjänster ligger i det oförutsägbara. Det är lite ovanligt att en actionrulle av det här slaget är begåvad med en massa oväntade turer och att man hela tiden blir överraskad. Tempot, som är otroligt högt, är en annan tung faktor till filmens höga betyg. Vad Renny Harlin har lyckats med är att kombinera action, skräck och katastroffilm till en film som håller en i ett järngrepp för början till slut. Mycket skickligt gjord på alla håll och kanter. Kliv på, spänn fast säkerhetsbältet och bered dig på en häftig tur!

Göran Skoglund

Andra recensioner

Kommentarer