Sleepy Hollow

  • Svensk titel: Sleepy Hollow
  • Originaltitel: Sleepy Hollow
  • Speltid (min): 101
  • Release (Bio): 2000-03-31
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-03-13
  • Tagline: Heads Will Roll.

Recension - Blu-ray/DVD

Tillsammans med Woody Allen måste Tim Burton ha världens högsta lägsta-nivå som filmregissör. Han har ju inte gjort en dålig film sedan debuten på vita duken med Pee-Wee’s big adventure (1985) och hans produktion är minst sagt imponerande (inte mångfalden då, utan kvalitén). Filmer som Beetlejuice, Edward Scissorhands, Batman, m fl berättar om en extraordinär och unik filmare som rutat in ett eget område. Man märker direkt att man ser en film av Burton. Tarantino, Woody Allen, John Carpenter, Robert Altman och Brian De Palma är andra regissörer som med upprepning och konsekvens omedelbart slungar in tittaren i ett filmland som bara är deras och ingen annans.

Sleepy hollow är namnet på en liten byhåla som New York-konstapeln och teknikälskaren Icabod Crane kommer till för att utreda en massa dödsfall. Året är 1799. Det sägs att en huvudlös ryttare har huggit av
deras huvuden och sedan tagit med sig dem som troféer. Crane, som uppfunnit många av sina redskap, får höra allt prat om ryttaren och historien bakom hans hämndaktioner. Men konstapeln tror inte på detta och ger sig ut för att söka en mördare med kött och blod. Christina Ricci spelar en ung kvinna som får Crane att börja inse att allt inte har en logisk förklaring. Kärlek uppstår och en massa romantik börjar spira.

Sleepy hollow är en stjärnspäckad romantisk spökhistoria med ett bedövande vackert foto och en härligt kuslig stämning rakt igenom. Burtons evige följeslagare, kompositören Danny Elfman har som vanligt gjort ett utmärkt jobb. Musiken har stor del i upplevelsen som får en att tänka på gamla, hederliga rysare som Dracula eller Frankenstein. Utseendemässigt är Sleepy hollow snyggaste skräckisen sedan Francis Coppolas Dracula och den gamle Gudfadern- regissören är dessutom exekutiv producent till filmen.

Den stjärnspäckade ensemblen består av sevärda aktörer som Christopher Walken (nämns inte i rollistan), Christopher Lee, Miranda Richardson och Michael Gambon. Men det är Johnny Depp och Christina Ricci som förtjänar extra beröm. Speciellt Depp som gör ett galant jobb av balansgången mellan drama och komedi. Det måste vara svårt att agera och prata som en rationell, feg och intellektuell ämbetsman från slutet av 1700-talet. Och dessutom komma undan med det. Det gör Depp.

Sleepy hollow är en mycket bra film. Och även om det inte är en skräckis som får en att tugga naglar, så innehåller den mycket ”gore” och blod och har en final som är ganska svettig. Fantasirikedom kan man inte anklaga Burton för att ha ont om, den saken är helt klar.

Göran Skoglund

Andra recensioner

Kommentarer