Sleepy Hollow

  • Svensk titel: Sleepy Hollow
  • Originaltitel: Sleepy Hollow
  • Speltid (min): 101
  • Release (Bio): 2000-03-31
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-03-13
  • Tagline: Heads Will Roll.

Recension - Blu-ray/DVD

Regissören Tim Burton är inte riktig i någon ända alls. Han följer inte givna, generella filmiska regler och hans val av scenografi är lika udda som hans val av karaktärsskådespelare. Tim Burton är en av de herrar i filmlandet som vågar ta steget fullt ut och göra film till en kommersiell konstform. Förstå mig icke fel, för Burtons produktioner, oavsett om de är konstnärliga, är verk som inte kan skapas utan en mastodontisk hög betalningsmedel. Sleepy Hollow är inget undantag.

Trots att Sleepy Hollow är en ganska renodlad studiofilm, så blir dess atmosfär levande och stor. Skogarna känns gigantiska och omgivningen är för övrigt som man kan föreställa sig en bondby i slutet på 1700-talet precis innan stormen kommer. Tim Burton placerar mitt i sin ”idyll” en legend om en huvudlös ryttare som i rask takt kapar av det som han själv saknar. Ryttaren, en rent hemsk varelse redan då han levde, togs av daga och har nu kommit för att kräva sin hämnd. Men varför? Och den frågan blir en huvudsak i filmen jämte hjältens försök att stoppa blodflödet. Burtons film har föregåtts av dussinet andra filmer om legenden och gör allt för att vara annorlunda såväl i teknik som i skådespeleri.

Hjälten spelar av begåvade Johnny Depp som endast vid ett fåtal tillfällen medverkat i riktiga skräpfilmer. Som en av Burtons favoriter hoppar han här in i karaktären som Ichabod Crane, en poliskonstapel från råa New York, som kommenderas ut på landsbygden för att undersöka de icke fastfästa huvudenas mysterium. Och Depp gläder oss med ett förstklassigt skådespeleri och låter komiken flöda fritt trots att han maskerar det fint in i en allvarlig min. Eller försöker göra det.

Christina Ricci spelar damen som utsätter Crane för hjärteproblem och mera huvudbry. Hennes roll är att figurera som länk mellan Crane och den fara som tycks drabba vissa, men inte alla. Ricci, given möjlighet, kommer att bli en stor stjärna i framtiden.

Filmens manus är lika skarpt som den eviga följeslagaren Danny Elfmans musik och tro mig, man kan knappast hitta en mera lämplig kompositör som Elfman då det gäller att tonsätta en skruvad skräckfilm av Tim Burton. Lysande! Elfmans score tillför extra rysningar fast filmen är egentligen inte så skrämmande som man skulle tro. Huvuden kapas och skräcken kommer i form av ett spöke, men ändå finns det en lättsam stämning kvar i rullen. Det är bra det, för om Burton skulle släppa loss alla helvetets krafter så skulle filmen bli en udda kopia av någon annan liknande rulle.

En absolut höjdare för alla hemmabiofantaster. Bild och ljud är av högsta kvalité och om inte detta vore nog så är även bonusmaterialet hyfsat rikligt. En höjdare som tål att ses många gånger.

© Janne Ahlgren

Jan Ahlgren

Andra recensioner

Kommentarer