Järnjätten

  • Svensk titel: Järnjätten
  • Originaltitel: The Iron Giant
  • Speltid (min): 86
  • Release (Bio): 1999-12-17
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-05-17
  • Tagline: It came from outer space!
  • IMDb: Järnjätten

Recension - Blu-ray/DVD

Eftersom jag har barn så ser jag en hel del barnfilm, animerad film och tecknad film. Dessvärre är många av dessa under all kritik och jag kan bara undra över det faktum att man underskattar barn i den milda grad att man tillverkar skit som marknadsförs med de senaste och mest indoktrinerande metoderna.

Och så finns det guldkorn! Järnjätten, The Iron Giant, är en av dem. Själva storyn är simpel och kunde bli endast patetisk, men i detta fall har man lyckats med att skapa en varm och rörande film som attraherar såväl ungarna som oss vuxna. För barnen är filmen ett stort äventyr och en bra språngbräda för att leka och dagdrömma. För oss vuxna visar filmen en sällan skådad sida, nämligen att även tecknade figurer har en själ. Detta kunde lika väl vara en dramafilm från England, så verkliga känns karaktärerna.

Kort och gott vill jag konstatera att The Iron Giant är en perfekt familjefilm som SKA ses med hela familjen bänkad i soffan. Tag också fram några Kleenex för filmen är lika rörande som E.T. eller vilken som helst snyftare.

Rent filmiskt visar regissören Brad Bird att det går att genomföra avancerad personregi även om karaktärerna är tecknade. Bilden och ljudet är mer eller mindre perfekt, musiken av den bättre sorten, med Michael Kamen som musikmakare. Gamle Pete Townsend är en av producenterna och undrar om inte han med har bidragit till den musikaliska sidan.

Slutligen låter jag mina egna ungar ge sina synpunkter, ocensurerat och äkta:

Jonas 12: ”Jättebra film fast lite snyftig ibland. Och så ganska mycket aktion”
Iris 11: ”Den bästa ritade filmen som jag har sett”
Jesper 9: ”Hemst bra. Jag vill ha en jetterobot och en Dart maulmask. Jag tror att de gör en del till av den (filmen, pappas anm.)

Jan Ahlgren

Andra recensioner

Kommentarer