Wild Wild West

  • Svensk titel: Wild Wild West
  • Originaltitel: Wild Wild West
  • Speltid (min): 102
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-02-24
  • Tagline: It's a whole new west.

Recension - Blu-ray/DVD

"När män var män, och kvinnor kvinnor…" brukar man ju säga om den gamla god vilda western. Detta ändras ganska rejält i den minst sagt annorlunda "Wild Wild West".

Här möter vi James "Jim" West (Will Smith), en f.d. slavpojke som rymt och blivit en skicklig och framgångsrik agent för Förenta Staternas regering. Presidenten får så ett hotbrev från det onda (och benlösa) geniet Dr. Loveless (Kenneth Branagh) som kräver presidentens avgång. Loveless har kidnappat ett stort antal av världens främsta forskare och vetenskapsmän, och hotar nu att släppa lös sitt domedagsvapen som han tvingat vetenskapsmännen att tillverka åt honom. West tvingas arbeta tillsammans med en annan agent, Artemus Gordon (Kevin Kline). Gordon är även han något av ett geni, och förlitar sig mer på sina egenhändigt designade mekaniska apparater och prylar, än på de mer rätframma och våldsamma metoder som West använder. In i handlingen kommer så även den vackra Rita Escobar, som ber om deras hjälp, då hennes far är en av de forskare Loveless kidnappat. Tillsammans tar de upp jakten på Loveless, och lyckas ta sig till hans hemliga bas i Spider Canyon. Men deras problem har bara börjat, när de plötsligt ställs inför Loveless domedagsvapen.

"Wild Wild West" har sågats vid ankelhöjd av istort sett varenda filmkritiker. Vad gäller den rena kvaliteten och trovärdigheten så håller jag med dem. "Wild Wild West" är inte någon BRA film. Däremot är den faktiskt mycket underhållande.

Till att börja med är filmen en rejäl parodi på James Bond-filmerna - från förtexterna och introt, till användningen av en mängd tekniska prylar i god Q-anda, och en riktig ond skurk med storhetsvansinne. Därtill kommer naturligtvis Wests replik när han hälsar på en kvinna vid en fest: "West… Jim West". Dessutom innehåller filmen en mängd anakronistiska skämt och anspelningar, som ibland lyckas rätt bra.

Vad gäller skådespelarna så är Will Smith likadan som han alltid är, en kaxig tuffing med snabbt munläder. Kevin Kline är helt godkänd som en förklädnadernas och teknikens mästare. Salma Hayek är här nästan annonym - rollen är egentligen minimal, och dess enda syfte verkar vara att ge Smith Och Kline något ytterligare att bråka om. Något som i slutänden tar sig en lite oväntad vändning. Att sätta Kenneth Branagh i rollen som den märklige storskurken Loveless tycker jag personligen var ett dåligt val. Branagh är en mycket skicklig skådespelare, men att ta av honom benen, sätta honom i en ångdriven rullstol och tvinga honom att tala en extrem sydstatsdialekt - det är bara slöseri med Branaghs talang.

Så, som en sammanfattning vill jag säga att "Wild Wild West" är en klart underhållande anakronistisk westernfilm som inte på något sätt bör tas på allvar. Ser man den endast med syftet att bli road en stund, så lyckas den ganska bra.

Robert Östberg

Andra recensioner

Kommentarer