Belägringen

  • Svensk titel: Belägringen
  • Originaltitel: The Siege
  • Speltid (min): 111
  • Tagline: On November 6th our freedom is history.

Recension - Blu-ray/DVD

The Siege kan ses på många sätt:
1. Det är en sedvanlig actionfilm.
2. Se den som en politisk thriller.
3. Kan detta vara en framtidssanning?
4. Djuploda in i människans och samhällets funktioner.

Jag själv valde att se filmen som en présque vù film (något man anar, kommer att hända på riktigt). Tyvärr. Filmen handlar om det faktum att någon vacker dag drabbas USA av terroristaktioner och detta kommer att medföra stora förändringar i ett land där polisen och armén är starka nog att ta över. Så illa behöver det naturligtvis inte bli, men som scenariot i The Siege föreslår, så kommer man nog att ta i tu med terrorism med alla tänkbara metoder och då är den enskilda, lilla individen inte värt ett piss. En skrämmande tanke.

Nu kan man sitta och analysera individens reaktioner och möjliga politiska lösningar på en hypotetisk situation. Något som kan vara nog så intressant om man känner till olika nationaliteters specifika, inlärda eller kulturella reaktionssätt. I moderatlandet Sverige, skulle man gapa stort i medierna över en terroristattack, man skulle planera massiva åtgärder och så skulle det hela falla som en pannkaka p.g.a. någon politiker som röstar emot ett förslag eller så klantar man till det från början och lyckas inte lösa problemet alls. Slutligen glömmer man! Och i USA, där man lätt tar till vapen och skramlar gärna med en solid självkänsla, så kan något obehagligt hända. Precis som i The Siege.

I många avseenden är filmen rätt skrämmande, då man tänker på dess realitetsfaktor. Den är mycket välgjord och skådespelarna med Denzel Washington, Anette Bening och Bruce Willis i spetsen tillför en realitetskänsla. Edward Zwick som agerat regissör mumsar inte på brutala spaltterscener, utan väljer att visa behärskat även de mest våldsamma scener. Bra så, för då lämnar han också utrymme för allvarligare spänningsuppbyggnad. Och visst kan man gott påstå att The Siege är en spännande historia. En väl genomförd sådan.

Trots allt detta blir filmen inte den kanonfilm som man önskar. Det är något som saknas och hur man än försöker sätta sitt finger på detta, så förblev ”ofärdigheten” ett mysterium för mig. Hur som helst så finns det inget i ljud och bild som skapar besvikelse eller förvirring. Bilden är balanserad och skarp som sig bör och ljudet är inte alls sämre, det. Fast filmens ljudmixare skulle gott ha kunnat anstränga sig litet grand i att utnyttja surroundhögtalarnas kapacitet mera än de nu gjorde. Nåja, ljudet får ett högt betyg och det får hela filmen. Ingen superhöjdare, men nog nära ”Väldigt intressant”.

Ett extra poäng för Graeme Revells stillsamt sköna musik.

Jan Ahlgren

Andra recensioner

Kommentarer