Blade

  • Svensk titel: Blade
  • Originaltitel: Blade
  • Speltid (min): 115
  • Release (Blu-ray/DVD): 1999-09-16
  • Tagline: Sometimes it takes one to kill one.

Recension - Blu-ray/DVD

En halvvampyr med alla hi-techvapen man kan tänka sig spenderar sina nätter med att utrota de där förbannade odödliga kräken vi kallar vampyrer. En natt får han reda på att den unga och ambitiösa vampyren Deacon Frost tänker släppa lös ett vampyrherravälde över hela världen. Det kan inte accepteras.

Filmen levde väl inte upp till mina förväntningar, den var även på tok för lång. Jag har alltid gillat Kris Kristofferson, det är något visst med skådespelande countrykillar. Dwight Yokam är ett annat exempel. Traci Lords var med i filmen men inte mycket. Jag är ingen beundrare av henne men har man med henne så skall man väl ta vara på det? Sen var det ju det att fightingscenerna inte skiljer sig så värst från de i Mortal Kombat.

Effekterna var väl inte mycket att skryta över, tydligt datorgjorda. Det var svällande kroppar som sprängdes och blodet flög åt alla håll. Tyvärr fanns det för mycket datoranimerat blod i filmen... en JÄDRANS massa. Däremot var stunten jävligt tuffa, det var hopp från hustak till hustak och svärdslagsmål som får Zorro att verka som en vekling. Det var även snyggt filmat.

Manuset var väl inte filmens starka sida och Wesley har inte många repliker. Det var väl en och annan one-liner som roade, men de var inte många. Storyn kanske var lite i det töntigaste laget, men det får man ha överseende med eftersom den bygger på en serietidning. Regin var faktiskt rätt bra för att vara en film som denna, seriefigursfilmer brukar ju inte vara kända för sin fina regi. Actionscenerna var laddade och det visuella funkade fint.

Det som imponerade mest var väl skådespeleriet, Wesley Snipes gör en Terminator-liknande karaktär nästan lika bra som Arnie himself. Han har ju inte många repliker så han kan konsentrera sig på det andra istället. Kris Kristofferson är alltid rolig att se, här som en vampyrjagande grungare - Väldigt kul. Nykomlimgen N'Bushe Wright är hyfsad, de skulle väl kunna han någon annan i rollen, någon som är lite bättre. Tuffast var väl ändå Stephen Dorff som den onde Deacon Frost. Han är bra och spelar med glimten i ögat som en riktig serieskurk.

Gå och se den när den om ni tycker om filmer som bygger på serietidningar. Även om ni gillar filmer á la From Dusk till Dawn. Denna är inte alls lika bra men den duger som underhållning.

Andreas Olofsson

Andra recensioner

Kommentarer