Cube

  • Svensk titel: Cube
  • Originaltitel: Cube
  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-10-02
  • Tagline: Don't look for a reason...look for a way out

Recension - Blu-ray/DVD

Trots att filmen har mer än 3 år på nacken så kom den alltså inte till Sverige förrän i slutet på förra året. Vilket är synd, för det är en mycket intelligent och stundtals otäck film som fått flera priser, både i Cannes och i Berlin. Det här är den unga kanadensaren Vincenzo Natalis första film och resultatet är enastående.

Fem människor vaknar upp i ett litet rum med sex dörrar. Ingen vet varför de är där eller hur de ens kom dit. Varje dörr leder till ett nytt rum och alla rum är lika förutom att färgen varierar. I vissa av rummen väntar dödsfällor, den ena värre än den andra och till en början förstår ingen hur man ska veta vilket rum som är säkert eller vilket som innehåller fällor. De fem människorna är helt olika varandra, både vad gäller yrke, bakgrund och personlighet. En är trött på livet, en är college student, en är tempramentsfull polis, en är läkare, en är brottsling och en är utvecklingsstörd. Så hur ska dessa omaka människor klara sig tillsammans i pressade situationer är frågan? Till slut upptäcker man ett system för att ta sig ur denna jättelika konstruktion som visar sig ha ca 50 000 likadana rum. Det handlar om matematik och intelligens. Den starkaste vinner. Eller?

Cube är en enastående och mycket intelligent film. Samtidigt som den på ett psykologiskt plan visar upp både skrämmande och udda sidor hos människan när hon hamnar i situationer som hon inte kan greppa eller ha under kontroll. Se Cube och bli imponerad.

Jesper Isaksson

Andra recensioner

Kommentarer