Phantom of The Opera

  • Svensk titel: Phantom of The Opera
  • Originaltitel: Il Fantasma dell'opera
  • Speltid (min): 99
  • Release (Blu-ray/DVD): 2012-07-25

Recension - Blu-ray/DVD

Regissören Dario Argento förknippas av skräckfilmsfantaster som en av de ledande I branschen. Och visst måste man erkänna att vissa av hans 70-tals blodsorgier var rätt ruggiga på sina speciella sätt.

Nu har den våldsamme italienaren castat sin egen dotter i huvudrollen som den bildsköna operasångerskan som fascineras av fantomen som lever i Paris operahus. Den engelska skådespelaren Julian Sands spelar den mordiska fantomen. Denna filmatisering är givetvis inte den första i sitt slag och jag kan lätt räkna till 7-8 andra filmer med samma tema och namn.

Med avsmak i käften skall jag här lista några saker som jag observerade då jag förstummad av häpnad tittade på detta italienska ”mästerverk”. Jag lämnar filmen utan betyg och Er uppgift blir att gissa i era sinnen vad jag tyckte.

Skådespelarna.
Asia Argento är varken bildskön eller skådespelare. Hon är så usel i sin roll att endast Julian Sands blir värre. Alla andra är kolossalt dåliga. Dåliga till den milda grad att det blir nästan komiskt.

Regi
Dario Argento må vara känd för intressanta bildvinklar och häftiga kameraåkningar, men här visar han att hans kunskaper dog ut vid samma tidpunkt som han började planera för denna film. Någon amatörkritiker har sagt det så passande: ”Ge $10 miljoner till Ed Wood och denna film är resultatet.

Manus
Min 12 åriga sons fantasi om ett par läbbiga monster i den närliggande skogen är mera trovärdig än denna. Check this out: Ett spädbarn kastas ner i en flod. Han flyter in i kloakerna där han räddas av ett gäng råttor! Dessa uppfostrar honom sedan i såväl finartikulation av språk och uppskattning av konst. Behöver jag gå vidare? Repliker som: (strax innan fantomen dödar) ”I’m not a man, I’m a rat” hör till de mera sofistikerade.

Specialeffekter
Ja, ja. Jag måste medge att det krävs en massa talang och erfarenhet för att lyckas med att skapa så taffliga och obegåvade effekter. Blod sprutar, avsågade huvuden, halva kroppar och inget ser ut att vara mer än det just är; Plast, gummi och latex samt teaterblod.

Övrigt
Dario Argento har inte gjort ett hastverk. Den är bara så förbannat dålig i alla avseenden att jag kan enbart undra vart pengarna gick? Ljud och bild är av sällan skådat uselt slag. Det verkar som om det hela var videofilmat och det syns. Ljudet, där det fungerar, är acceptabelt men osynkroniserat. Dubbningen är patetisk.

Jag blev uppriktigt på dåligt humör efter denna film. Att sådant skit tillverkas är ett mysterium, att folk sedan gillar den (om någon nu gör det) är ett lika stort mysterium som Roswell.

Jan Ahlgren

Kommentarer