Galaxy Quest

  • Svensk titel: Galaxy Quest
  • Originaltitel: Galaxy Quest
  • Speltid (min): 102
  • Release (Bio): 2000-07-21
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-03-21
  • Tagline: The show has been cancelled...but the adventure is just beginning

Recension - Blu-ray/DVD

Mellan 1979 och 1982 utförde besättningen på NSEA Protector det ena våghalsiga uppdraget efter det andra långt ute i rymden där ingen annan någonsin satt sin fot. Det höll i fyra säsongen, sen svek publiken och serien Galaxy Quest lades ner. Nästan 20 år efter alla äventyr och hjältedåd klär de sig fortfarande i rymddräkter och uppträder på science fiction-konvent och olika shower. De har fortfarande en skara fans kvar, som är hängivna och fanatiska.

Det var bra länge sedan jag skrattade och njöt så mycket som när jag såg Galaxy Quest. Filmen är kort och gott helt lysande från början till slut. Man driver rejält med Star Trek-filmerna och dess fanatiska fans, allt med tungan rätt i mun och hjärtat på rätt ställe. Det märks att filmskaparna gillar serien de skämtar med. Man behöver inte heller vara ett inbiten Star Trek-fan för att njuta av filmen, men det blir nog roligare om man känner igen sig.

Mycket i Galaxy Quest, som vanligtvis kanske skulle tyckas vara störtlöjligt blir nu hysteriskt roligt och krampen i magen börjar så smått att kännas. Bara en sådan sak som att se Tim Allen rulla runt på marken som självaste Captain Kirk är bara det löjligt kul. Alan Rickman som kopia av Spock är lika rolig som grinig och är perfekt tillsammans med Allen.

De mer etablerade skådespelarna, Tim Allen, Sigourney Weaver och Alan Rickman gör alla grymt bra ifrån sig, men det som överraskar en aning är stjärnglansen från Tony Shalhoub och Sam Rockwell. Främst från Shalhoub som rent ut sagt snor scener från de ”stora” och säger saker som i sig kanske inte är så roliga, men på det sätt han säger det får en att utbrista i skratt. Han är hur cool som helst genom hela filmen. Rockwell är inte med speciellt mycket men då han får chansen att visa upp sig gör han det rejält och med mycket humor.

Galaxy Quest är en intelligent komedi som har alla de rätta ingredienserna för en riktig skrattfest. Dean Parisot har med kirurghänder skurit och filat precis så mycket att det hela blir så kul som det nu blir. Precis lagom mycket så att det hela inte vänder och får motsatt effekt. Galaxy Quest är verkligen en fröjd för ögat och är en film som måste ses.

Daniel Eek

Andra recensioner

Kommentarer