T.S. Spivets fantastiska resa

  • Svensk titel: T.S. Spivets fantastiska resa
  • Originaltitel: The Young and Prodigious T.S. Spivet
  • Speltid (min): 105
  • Release (Bio): 2015-04-03
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-08-24
  • IMDb: T.S. Spivets fantastiska resa

Recension - Bio

T.S. Spivet (T.S. står för Tecumseh Sparrow) är ett 10-årigt underbarn som bor på en ranch i Montana tillsammans med pappa cowboy, mamma entomolog och syster skönhetsdrottningswannabe. T.S. hade också en tvillingbror, som avled i en tragisk olycka på ranchen.

När The Smithsonian ringer upp T.S., utan att känna till hans verkliga ålder, för att kungöra att han vunnit det ärofyllda Bairdpriset för de ritningar till en evighetsmaskin han tidigare skickat in bestämmer han sig för att bege sig hela vägen från Montana till Washington D.C. för att ta emot det personligen. Det finns bara en liten hake med det beslutet – han tänker inte berätta det för sina föräldrar.

T.S. packar sin väska och före gryningen beger han sig till järnvägsspåret för att lifta hela vägen till Washington D.C. Nu kan äventyret börja…

”T.S. Spivets fantastiska resa” är den senaste filmen från den franske regissören Jean-Pierre Jeunet, som tidigare gjort filmer som ”Alien Resurrection” och ”Amelie från Montmartre”, för att nämna några. Här bjuder han med oss på ett enormt vackert, både rent visuellt men även känslomässigt, äventyr i sällskap med den unge T.S. som spelas imponerande fint av unge Kyle Catlett. Jag brukar ha svårt för barnskådespelare, det blir ofta något lillgammalt och väldigt konstlat över dem, men den här killen är riktigt duktig. Som hans föräldrar ser vi Callum Keith Rennie och Helena Bonham Carter, och jag måste säga att det var en frisk fläkt att få se henne ”normal” för en gångs skull! Det har varit alldeles för mycket utspökade roller på sista tiden, på samma sätt som Johnny Depp. Jag skyller på Tim Burton…

Vill ni ha ett mysigt äventyrsdrama med en fängslande handling, bra skådespelare och fantastiskt foto? Se ”T.S. Spivets fantastiska resa”, och passa på att göra det på den stora duken. 

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer