It Follows

  • Svensk titel: It Follows
  • Originaltitel: It Follows
  • Speltid (min): 100
  • Release (Bio): 2015-03-27
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-08-03
  • IMDb: It Follows

Recension - Blu-ray/DVD

Jay har det inte så lätt. Efter att ha varit på dejt med Hugh, en dejt som kulminerade i lite gammaldags bilbaksätessex, vaknar hon upp fastbunden i en stol på en byggarbetsplats. Det är Hugh som efter fullbordad akt drogat henne och surrat fast henne samt satt på henne en munkavel. Oförmögen att röra sig tvingas Jay lyssna när Hugh förklarar för henne att hon, genom att ha haft sex med honom, fått en förbannelse över sig. Någon/något kommer att jaga henne och döda henne om hon blir fast. Det enda sättet att bli kvitt förbannelsen är att ha sex med någon annan och på så sätt föra förbannelsen vidare.

Jay vet först inte vad hon ska tro, men efter att ha blivit jagad av en gammal kvinna som ingen annan kan se inser hon att Hugh talade sanning. Nu måste hon fly och försöka återfå sin frihet innan det är för sent…

”It Follows” har fått lysande kritik världen över och det pratas om att den tillsammans med ”The Babadook” blåst nytt liv i skräckgenren. Att regissören David Robert Mitchell lyckats skapa en spännande film med en härligt skön tidlös känsla råder det inga tvivel om, men jag är inte helt säker på att den lever upp till den enorma hype som uppstått.

Den kändes lite som en mix av klassiska slashers (sex dödar) och japanska ”Ringu”, med förbannelsen som måste föras vidare om man själv vill överleva, och stora delar av filmen var väldigt förutsägbara.

Filmen är välgjord, spännande och snygg, skådespelarna är bra i sina roller och det är en överlag bra filmupplevelse. Men SÅ fantastisk tycker jag inte den är. 

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer