War Pigs

  • Svensk titel: War Pigs
  • Originaltitel: War Pigs
  • Speltid (min): 84
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-10-26
  • Tagline: Victory is the only option
  • IMDb: War Pigs

Recension - Blu-ray/DVD

Under andra världskriget får de allierade nys om att Hitler ska ha ett supervapen, en enorm kanon med ohygglig räckvidd. Detta domedagsvapens existens måste bevisas, och det enda sättet är att skicka in en specialtränad elitstyrka bakom fiendens linjer…

Och har man inte en sådan, får man nöja sig med en duktig, men oborstad skara soldater som får ett par extra veckors hård träning. Träning ledd av en officer som degraderats efter att ha förlorat sitt förband samt en fransk legionär. Vad kan gå fel?

På omslaget till krigsfilmen ”War Pigs” ser vi omdömet ”BÄSTA ACTIONFILM”, taget från en filmfestival i Washington. Dessutom poserar både Dolph Lundgren (som spelar den franske legionären) och Mickey Rourke med hårda vapen på omslaget. Det är i detta läge lätt att missta denna film för en actionrökare enligt mall 1A, vilket är så långt från sanningen man kan komma.

För det första så hanterar Mickey Rourke inga vapen i filmen. Han är i ärlighetens namn bara med i två scener, och då som hög officer på säker mark. Dolph är dock desto mer inblandad, men den riktiga huvudrollen som den degraderade officeren spelas av Luke Goss, som vi tidigare sett i filmer som ”Hellboy II”, ”Blade II” och ”Death Race 2”. Att han på 80-talet var den ena halvan i sockersöta gossbandet Bros behöver vi inte älta igen tycker jag…

För det andra är ”War Pigs” inte en actionfilm. Det är en krigsfilm, med en klassisk ”men on a mission” story som faktiskt funkar riktigt bra, även om den kanske känns lite väl tillrättalagd och kort.

Förväntar man sig en actionfilm är det lätt att bli besviken av ”War Pigs”, men ge den en chans som krigsfilm. Det vinner både du och filmen på.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer