Independence Day: Återkomsten

  • Svensk titel: Independence Day: Återkomsten
  • Originaltitel: Independence Day: Resurgence
  • Speltid (min): 119
  • Release (Bio): 2016-06-29
  • Release (Blu-ray/DVD): 2016-11-07
  • IMDb: Independence Day: Återkomsten

Recension - Bio

Jurassic World” bevisade att det faktiskt kan vara en bra idé att damma av 90-talet. I Karlssons tycke är ”Independence Day: Resurgence” ännu ett lyckat exempel på underhållande återvinning.
 
En sådan här 20-år-senare-uppföljare mår bra av att ha samma regissör som ettan. I det här fallet katastroffilmsgurun Roland Emmerich. Det är också nödvändigt att ha med några av originalskådisarna. Och det är ganska många som återvänder i sina roller (förutom Will Smith).
 
Vad har hänt sedan sist? Ex-president Whitmore (Bill Pullman) har odlat skägg. Strippan med ett hjärta av guld, Jasmine (Vivica A. Fox), har börjat jobba på sjukhus. Doktor Okun (Brent Spiner) visar rumpan efter en längre tid i koma. Världen har likt en utopi förenats i samarbete, samförstånd och fred.
 
Jeff Goldblums forskare David Levinson är än en gång hjärnan i gänget, som ingen inledningsvis lyssnar på, vilket är sjukt frustrerande. Vad ska nye president Lanford (Sela Ward) ha en UFO-rådgivare till om hon inte lyssnar på honom? Levinsons farsa Julius (Judd Hirsch) är tillbaka och är en suverän comic relief, även om han utsätter en drös ungar för uppenbar livsfara. Logiken är inte filmens styrka, men det är troligtvis ett medvetet glimten-i-ögat-drag.
 
Annars har vi nästa generations föräldralösa hjältar som får strida för planetens överlevnad. Deras insats är absolut godkänd, men deras bakgrund kunde gott ha fördjupats. Maika Monroe kunde fått mer flygtid som Patricia Whitmore. Jessie Usher gör ett ganska blekt intryck som hyllade flygarsonen Dylan Hiller. Då är Liam Hemsworth desto bättre casting som kaxige rymdfarkostpiloten Jake Morrison som pinkar på fienden i stridens hetta.
 
”Independence Day 2” har som ettan en bred mix av rollfigurer och perspektiv. Man får följa allt ifrån försupna sjömän till miltant president till föräldralösa barn. Nog om karaktärerna.
 
Effektmässigt är det häftigt med jordbor som har applicerat utomjordingarnas teknologi och byggt upp ett försvar på månen. Actionkvoten är förstås större än tidigare. Storymässigt gillar jag att man bygger ut handlingen med ”rymdbollen” och dess mytologi. Kanske är det en skamlös stöld från ”Aliens” att efterkonstruera in en utomjordisk drottning, men jag ser genom fingrarna med det.
 
På det stora hela en underhållande uppföljare som lever upp till förväntningarna och inte behöver skämmas.

Johan Karlsson

Kommentarer