Independence Day: 20th Anniversary Edition

  • Svensk titel: Independence Day: 20th Anniversary Edition
  • Originaltitel: Independence Day: 20th Anniversary Edition
  • Speltid (min): 145
  • Release (Bio): 1996-06-25
  • Release (Blu-ray/DVD): 2016-07-01
  • Tagline: Earth. Take a good look. It might be your last.
  • IMDb: Independence Day: 20th Anniversary Edition

Recension - Blu-ray/DVD

När jorden plötsligt attackeras av utomjordingar med vapen så kraftfulla att de kan slå ut hela städer på nolltid är goda råd dyra. Det är upp till USA:s president, tillsammans med en handfull stridspiloter, forskare på hemliga Area 51 och ett geni till kabelTV-reparatör att hitta ett sätt att slå ut de invaderande styrkornas sköldar och sedan samordna en global motattack. Hur ska det gå?

När ”Independence Day” hade premiär för 20 år sedan fick den mycket skit för sitt flaggviftande och amerikanska patriotism samt lätt korkade story. Samtidigt flockades publiken till biograferna och det var minst sagt en succé. Idag har vi inte bara fått en uppföljare, utan även en ny, fin jubileumsutgåva av den första filmen. Den innehåller både bioversionen samt en förlängd version och en blandning av nya och gamla dokumentärer bland extramaterialet.

Ljud och bild är det inga fel på, även om vissa effekter är lite daterade i dagsläget. Det är dock inte konstigt, det har trots allt gått 20 år! Om man slår på stort och köper ”Attacker Edition”-utgåvan av filmen får man också med en väldigt fin replika av en av de utomjordiska attackfarkosterna, en pjäs som pryder sin plats i nördhyllan.

Independence Day: Attacker Edition

”Independence Day” är en lätt korkad film, med massivt underhållningsvärde. För min egen del var det en fröjd att återuppleva denna härliga popcornrulle, nu med bättre bild och ljud än tidigare

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer